Ateroscleroza - Arteriologie

Ateroscleroza

Ateroscleroza este o boala determinata de arterioscleroza , proces de ingrosare si rigidizare a peretelui arterial cu ingustarea progresiva a lumenului vascular. Au fost identificate 3 tipuri de arterioscleroza in functie de  calibrul vaselor afectate dupa cum urmeaza:

  • Ateroscleroza care afecteaza arterele musculare medii si mari fiind implicata in aparitia episoadelor coronariene acute, accidentelor vasculare cerebrale, bolii arteriale periferice si anevrismului de aorta;
  • Arterioloscleroza intereseaza arterele mici si arteriolele si este frecvent asociate bolilor metabolice de tipul diabetului zaharat;
  • Scleroza si calcificarea mediei de tip Monckeberg (mai putin intalnita).

Formarea placii de aterom in cadrul procesului de ateroscleroza incepe cu lezarea endoteliului arterial urmata de agregarea celulelor spumoase si a limfocitelor cu formarea placilor ateromatoase sau fibroateromatoase (formatiuni cu nucleu lipidic si invelis fibros) ce conduc la ocluzie vasculara progresiva prin ingustarea treptata a lumenului.

Care sunt cauzele procesului aterosclerotic

Cauzele aparitiei leziunii endoteliale initiale se datoreaza factorilor metabolici (hiperlipidemie), mecanici (hipertensiune arteriala cronica) si imunologici (prezenta citokinelor care determina inflamatia peretelui vascular). Microleziunile endoteliale favorizeaza aderarea si agregarea elementelor sangvine figurate reprezentate de trombocite, monocite si limfocite de tip T contribuind alaturi de proliferarea musculaturii netede vasculare la constituirea placilor de aterom mature.

Ateroamele astfel constituite evolueaza progresiv cu limitarea treptata in diferite grade a fluxului sangvin arterial, existand riscul de ruptura sau fisura cu aparitia sindroamelor acute datorate ischemiei in teritoriul deservit de artera afectata.

Sunt considerate a fi placi vulnerabile, cu risc de ruptura, formatiunile ateromatoase care indeplinesc urmatoarele conditii:

  • Nucleu central bogat in lipide;

  • Invelis extern subtire;

  • Existenta unui proces inflamator arterial difuz.

Care sunt simptomele aterosclerozei

Simptomatologia in arterioscleroza este in cele mai multe cazuri absenta pana la momentul ruperii placii de aterom care cauzeaza ischemii acute. In functie de localizarea vasului obstruat, pot fi prezente urmatoarele manifestari de tip moderat:

  • Angina pectorala (afectarea arterelor coronare);

  • Amorteala brusca sau slabiciunea membrelor superioare si/sau inferioare (artere cerebrale);

  • Claudicatie intermitenta (durerea la mers apare in boala arteriala periferica);

  • Insuficienta renala (afectarea arterelor ce deservesc rinichii).

Obstruarea completa cu stoparea fluxului sangvin la nivelul arterelor catre diferite sisteme si organe  poate determina infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, infarct renal, infarct mezenteric, gangrena membrelor dar si disectia de aorta.

Ateroscleroza devine astfel un proces complex cu dezvoltare lenta strans dependenta de prezenta factorilor de risc, asimptomatic, care devine clinic manifest pe masura ingustarii fluxului sangvin arterial.

Tratamentul in ateroscleroza

Tratamentul aterosclerozei are ca principal obiectiv mentinerea sub control a fatorilor de ric (diabet zaharat, hipertensiune, dislipidemii) prin modificarea stilului de viata (evitarea sedentarismului) si a regimului alimentar (scaderea aportului alimentar de grasimi nesaturate). Secundar, administrarea medicatiei pentru reducerea progresului aterosclerotic are ca scop:

  • Reducerea nivelului de colesterol prin utilizarea de statine si fibrati;

  • Previn vasospamul prin utilizarea inhibitorilor de conversie a angiotensinei;

  • Scaderea tensiunii arteriale prin administrarea beta-blocantelor, sau a diureticelor;

  • Prevenirea episoadelor de tromboza acuta prin utilizarea antiagregantelor plachetare.

Tratamentul chirurgical se adreseaza caurilor grave care necesita terapie trombotica (eliminarea trombilor intravasculari), bypass vascular (devierea circulatiei cu suntarea vasului obstruat), angioplastie (plasarea cateterelor cu rol de distensie luminala cu sau fara stent), aterectomie (indepartarea ateromului) sau endarterectomie.