“5 minute” la Berlin

22 June, 2023
“5 minute” la Berlin

Zilele acestea mă aflu la Berlin, unde particip la cea de a XXIII-a ediție a European Venous Forum. Întâlnirile anuale ale acestei organizații sunt ocazii pentru medicii de pretutindeni să confrunte teoria ghidurilor medicale cu practica din cabinet sau din sala de operație. Acest demers a fost inițiat de Prof. Andrew Nicolaides în 2000. Și iată că acum, la 23 de ani distanță, inițiativa sa este din ce în ce mai apreciată. Președinta European Venous Forum este Dr. Erika Mendoza, de care mă leagă o prietenie de peste un deceniu.

Încep acest Jurnal al primei zile cu o poveste… Este o poveste despre cum 5 minute inspirate pot influența decenii de cercetare. Înființarea European Venous Forum a venit ca răspuns pentru numeroasele încercări de a armoniza protocoalele medicale internaționale și de a stabili un cadru sigur și credibil pentru schimburi de experiență.
Atunci, într-un lounge al unui aeroport al Lumii, între două zboruri, Prof. Nicolaides l-a întrebat pe Dr. Michele Perrin dacă ar accepta ca împreună să pună bazele unui organism european care să reprezinte chirurgii vasculari și nu numai. Perrin a cerut 5 minute de gândire, însă răspunsul său a apărut după 10 minute și doar pentru că un mesaj a apărut ca un semn: cafeneaua din lounge se numea Veloce -“repede”, în limba italiană. Și astfel Perrin, un francez îndrăgostit de Italia (dar aceasta este o altă poveste pe care o să v-o spun cândva), a acceptat să fie Președintele primei Întâlniri a European Venous Forum care a avut loc la Lyon. Un gest curajos al lui Perrin, care a organizat un Congres în limba engleză printre francezi! De altfel, una dintre regulile neschimbate ale evenimentului este ca toți participanții să prezinte în limba engleză, iar lucrările lor să fie aprobate de o comisie internațională.


Am acceptat invitația companiei Servier de a mă alătura demersului prin care să aduc în atenție experiența mea. Lucrarea pe care am prezentat-o a avut ca inspirație gradul de receptare al pacienților în ceea ce privește tratamentul bolii venoase cronice. Astfel, aportul meu face parte dintr-un efort european de cercetate care a implicat nouă țări și aproape 4.000 de pacienți. 


Prima zi a European Venous Forum a fost și despre mecanismele directe implicate în trombozele asociate cancerului. Această boală necruțătoare presupune un proces inflamatoriu, iar abordarea pacientului oncologic aduce noi provocări pentru specialitatea noastră, provocări cuprinse în studii care au ca scop îmbunătățirea vieții sale. S-a dezbătut importanța alegerii tipului de medicament potrivit. Cu toate acestea, niciuna dintre variante nu crește riscurile de punere în pericol a vieții pacientului oncologic.
Alegerea anticoagulantului potrivit este a medicului, însă acesta trebuie să țină cont și de calitatea vieții pacientului său - de aceea, în cazul acestei categorii de pacienți trebuie să se ia în considerare modul de administrare, varianta injectabilă fiind greu de integrat în stilul de viață al unei persoane și așa vulnerabilă…
O altă abordare interesantă a factorilor de risc pentru pacienții vasculari a fost prezentarea datelor despre persoanele care călătoresc mult cu avionul. S-au colectat date pre și post operator la persoane care au efectuat călătorii cu avionul și, deși rezultatele au fost similare, neputându-se formula un verdict care să ateste risc vital clar în urma zborului, se pare că pacienții care nu aveau prescrisă medicație au dezvoltat ulterior tromboembolism. S-a adus în discuție necesitatea dozării D-dimerilor înainte de o călătorie cu avionul, fiind inițiată chiar ideea unor teste rapide în aeroport. Deși colegii medici din Londra au avansat demersuri în acest sens, autoritățile din Marea Britanie nu au considerat oportună introducerea posibilității efectuării testelor rapide D-dimeri în aeroporturi. Introducerea acestora a rămas discutabilă, deoarece valorile crescute pot fi uneori cauzate de contexte care să nu includă risc vascular vital.
M-am bucurat să aflu că deja se vorbește despre turism vascular, pentru că înseamnă că domeniul nostru începe să fie de interes pentru populația generalistă. 
În acest sens, autoritățile din Marea Britanie, de exemplu, susțin un accelerator care are ca temă ulcerul venos. Clinica VASCULARTE și-a arătat deja interesul pentru a sprijini studiile acestei platforme de cercetare care își propune să ofere țărilor - fiecăreia conform propriului cadru legislativ - o îmbunătățire a îngrijirii pacienților vasculari prin studii științifice particularizate. 


Metodele de intervenție, medicația și compresia au fost, de asemenea teme discutate în cadrul acestei remarcabile întâlniri a chirurgilor vasculari.
Deși îmi este greu să stau departe de pacienți pentru câteva zile, voi considera experiența mea la Berlin ca acele “5 minute” ale lui Perrin - 5 minute care au influențat decenii. Veloce!