Mă reîntorc la București după câteva zile de întâlniri cu mulți colegi din Europa și nu numai, cu idei noi pe care încep deja să le pun în practică pentru pacienții mei de la Clinica VASCULARTE.

Berlinul e Babilonul perfect!

26 June, 2023
Berlinul e Babilonul perfect!

La Berlin plouă. Plouă de ieri seară și va ploua, probabil până mâine, în ultima zi de Forum. Când sunt la Clinică, îmi place să armonizez coloana sonoră a muzicii pe care o ascultă și medicii și pacienții cu starea mea. E un fel de comunicare… nu fără cuvinte, ci dincolo de ele. Mi se pare că așa mă pot prezenta oamenilor, fără să fie nevoie să spun prea multe despre mine și ei ajung să mă cunoască bine. Sau, cine știe, poate că muzica se asortează cu ei și atunci starea mea nu ar fi altceva decât o oglindă a energiei care vine dinspre pacienți…

Pacienții au fost în prim-plan și astăzi, în cea de a doua zi a European Venous Forum. Am reușit să aflu detalii de la reprezentanții companiilor de tehnologie medicală și mă bucur că la Clinica VASCULARTE pot să le ofer pacienților soluții de ultimă oră.

Prezentările colegilor mei medici s-au concentrat pe detalii despre ablația laser, malformații venoase și avansarea bolii venoase cronice. Este interesant cum perspectivele colegilor mei sunt influențate de cultura din care provin, de clima de acolo -  de exemplu, pacienții din Mexic acceptă foarte greu ciorapii compresivi, din pricina temperaturii ridicate.  Deși evenimentul a pornit acum 20 de ani ca un prilej de întâlnire pentru medicii din Europa, iată că acum ne sunt alături și colegi de pe alte continente.

“Când sufletul îți plânge, trupul începe să strige!” - e un gând ce mi-a rămas în minte în urma unei prezentări. Cred că mulțumirea pacientului este ideea care ar trebui să ne călăuzească precum un far. Pacienții cu boală venoasă cronică și nu numai suferă în tăcere, de multe ori, nu se plac și nu se acceptă, ajung să fie stigmatizați de societate și să se ascundă.

Continuă să plouă la Berlin…Prezentările colegilor mei se succed cu rapiditate și îmi dau seama că am ajuns deja la jumătatea perioadei aici.

Plouă la Berlin… și la discuțiile din pauze, ca într-un Babilon modern în care se vorbesc toate limbile pământului, toți spun că e semn bun.

Așa că… să plouă încă la Berlin, în timp ce noi vorbim despre importanța progresiei bolii la nivel anatomic – adică prinderea a cât mai multor segmente venoase, trecerea bolii de pe un picior pe celălalt la nivel hemodinamic – creșterea volumului de reflux și afectarea a cât mai multor segmente incompetente. S-a vorbit și despre progresia clinică – deși boala rămâne pe același segment anatomic, din punct de vedere clinic, prin presiune, boala trece dintr-un stadiu în altul. Adică din stadiul de edem în stadiul de hiperpigmentare și, în cel din urmă, la ulcer.

Un alt subiect important dezbătut în a treia zi a fost acela despre importanța diagnosticării din primele stadii și despre modificările care apar în circulație în aceste prime stadii. Mă refer acum la studiul Vein Step, pe care l-am condus și l-am dezvoltat și în România. De la debut, de la apariția primelor semne și simptome până la diagnostic trec, în medie, 10 ani. Deci, pacienții – nu numai în România – stau 10 ani nediagnosticați și netratatați. În acest timp, boala progresează și se complică.

S-a adus în atenție și asocierea dintre boala venoasă cronică și piciorul diabetic. Ambele fiziopatologii conduc la deteriorarea circulației. Diabetul – prin modificările mici, arteriolare, arteriale și venele – prin acele mici venopatii, microangiopatii. De aceea, când consultăm un pacient cu diabet trebuie să îi controlăm și arterele, dar și venele. Dacă vedem un pacient cu boala venoasă cronică, trebuie să vedem și arterele și să întrebăm și despre diabet. Iată, deci, un subiect din ce în ce mai discutat la nivel internațional. În Clinica VASCULARTE, aceasta a și fost intenția mea – să facem un compartiment care să privească situația din ambele perspective.

Despre Sindromul Klipper – Trenaunay, s-a discutat, de asemenea. Avem și noi cazuri, la Clinica VASCULARTE, pe care va trebui să le operăm cu laser. Spre deosebire de trecut, acum avem câteva lucrări internaționale în care s-a intervenit cu laserul de care dispunem și noi la VASCULARTE. La malformațiile de tip Klipper – Trenaunay cu dilatarea venei marginale avem deja dovezi de eficiență a acestui tratament.

A existat un moment In Memoriam Hugo Partsch, cel care și-a dedicat toată viața Medicinei, în special Felbologiei și mai ales bandajelor. O viață dedicată bandajelor… Mi-a plăcut o expresie a colegilor mei, pe care am și notat-o: “Unele personalități ale Medicinei rămân Stele strălucitoare pe cerul Umanității”. Eu însumi am fost bandajat de către Hugo Partsch, în 2011. El era deja în vârstă și totuși a bandajat picioarele a 150 de participanți câți eram la un masterclass al său. Ne-a bandajat pe toți! A făcut acest lucru pentru ca medicii să poată simți exact ceea ce voia să transmită prin modalitatea sa de bandajare. Acest om era incredibil! Știți… Biblia, mai exact Evanghelia are toate răspunsurile, la toate întrebările din viața noastră. Iisus Hristos ne oferă toate răspunsurile. Ne uităm la primii ucenici ai lui Hristos – oamenii de știință, cei Trei Magi care, citind în stele, știind matematică, astrologie ajung să îl cunoască primii pe Iisus Hristos ca Om, Dumnezeu și Mântuitor. De aceea poate că nu este bine să intrăm într-o dispută veșnică între Știință și Religie. În realitate, știința nu face decât să contribuie la fel de mult pentru Umanitate ca și Religia. Și Religia, și Știința trebuie să înțeleagă că au nevoie una de cealaltă. Nu poți să separi omul de suflet și nici sufletul de trup. Sunt același lucru. De fapt, medicii la început au fost și îndrumători spirituali…  Din acest motiv am și eu recunoștință pentru Huho Partsch, pentru că, prin el, ajut și eu pacienții și, la rândul meu am transmis mai departe altor medici ceea ce m-a învățat el, determinarea sa pentru o metodă simplă de tratament a durerii la picioare. Și nu mă refer doar pentru varice, ci în multe alte situații. Am avut un pacient care a venit cu o necroză de piele, după o trauma și o tromboză. Nu se vindeca. I-am făcut doar un simplu bandaj și s-a vindecat… Pentru că, reducând edemul ai inițiat vindecarea. Deci Hugo Partsch rămâna una dintre Stelele strălucitoare de pe cerul Umanității, un om care și-a dedicate viața Medicinei și Picioarelor, învățându-i pe alții cât mai multe.

O altă prezentare a adus în atenție influența activității cardiace, a fost o prezentare făcută pe RMN cardiac, în care s-a prezentat faptul că, în caz de obstrucție venoasă, caz de sindrom post-trombotic cu obstrucție venoasă avem influență negativă asupra activității cardiace. De aici am dedus ceea ce intuiam consultând pacienții de la Clinica VASCULARTE: în cazul unor varice foarte voluminoase există același impact negativ asupra activității cardiace. Adică fie că avem obstrucție, fie că avem un volum captat în venele varicoase – rămâne influența negative asupra activității cardiace. Deci, inima este afectată de varicele foarte voluminoase sau de îngustarea venei. Eu am concluzionat că în acest caz avem nevoie de un model matematic al circulației venoase.

Un alt aspect discutat a fost cel legat de disfuncția endotelială. Este important să facem foarte bine diferența dintre disfuncția enotelială din artele, de vene, limfatică… Și aici putem studia dacă există și diferențe glicocalix. Adică referitoare la structura care tapetează interiorul venelor – niște receptori care modulează comunicarea dintre sânge, dintre presiunea din interiorul vasului, a fluxului de sânge și endoteliu.

S-a vorbit și despre Sindromul Nutcracker – adică de pensă a venei renale, determinată de aortă și artera mezenterică, despre relevanță și noile date despre intervențiile în aceste cazuri.

Mă reîntorc la București după câteva zile de întâlniri cu mulți colegi din Europa și nu numai, cu idei noi pe care încep deja să le pun în practică pentru pacienții mei de la Clinica VASCULARTE.