Cardiotocografia: ce este, cand si cum se realizeaza

Cardiotocografia

Cardiotocografia

1. Ce este cardiotocografia?

Cardiotocografia se mai numește test fetal non-stress și constă în efectuarea unei proceduri medicale noninvazive și simple, rezultatul fizic al acesteia fiind cardiotocograma. Investigația se efectuează înainte de naștere, prin ea monitorizându-se starea fătului. Astfel, testul acesta urmărește trei parametri vitali: bătăile cordului fetal, mișcările fătului și variația ritmului cardiac fetal prin raportare la mișcările acestuia.
În acest mod, rolul cardiotocografiei este să identifice cazurile de hipoxie, adică cele în care fătul are o oxigenare scăzută, pentru ca medicii să poată interveni în timp util și să prevină complicațiile posibile. În cazul feților cu un grad normal de oxigenare, testul fetal non-stress poate determina evitarea unor intervenții medicale inutile.

 

2. În ce situații este indicată efectuarea cardiotocografiei?

Principala indicație a cardiotocografiei este sarcina cu risc crescut. Printre cauzele medicale care determină specialistul să includă o sarcină pe lista celor cu risc crescut se numără și următoarele categorii: 

  • boli ale mamei: boli autoimune, cum sunt sindromul antifosfolipidic sau lupusul, HTA preexistentă sarcinii, diabet zaharat;
  • boli apărute în timpul sarcinii: diabet gestațional, HTA indusă de sarcină, (pre)eclampsie;
  • complicații ale sarcinii: restricție de creștere intrauterină, diminuarea mișcărilor fetale, oligoamnios (lichid amniotic în cantitate redusă), polihidramnios (lichid amniotic în cantitate crescută), ruperea prematură a membranelor (cu risc crescut de infecție), sarcină trecută de termen;
  • antecedentele personale fiziologice ale mamei: sarcini multiple cu complicații/ sarcină anterioară cu complicații.

 

3. În ce constă realizarea cardiotocografiei?

Pacienta este întinsă fie pe spate, fie pe partea stângă. Asistenta va plasa pe abdomentul gravidei doi senzori, reperele topografice ale acestora fiind date de localizarea cordului fetal și de activitatea uterină, evidențiabilă la nivelul fundului uterin, unde pot fi monitorizate posibile contracții.

 

4. Care sunt rezultatele unei cardiotocografii și cum se interpretează?

Testul fetal de non-stress sau cardiotocografia prezintă două tipuri de rezultate:

a. Test reactiv. Într-o perioadă de 20 minute, frecvența cardiacă fetală este de 110-160 bpm (bătăi pe minut), cu cel puțin două accelerații de minim 15 bpm și care durează minim 15 secunde. Un test reactiv indică un grad normal de oxigenare a fătului.
b. Test nonreactiv. În absența îndeplinirii tuturor criteriilor de mai sus cumulate, cardiotocografia este considerată nonreactivă. Acest rezultat este anormal și trebuie căutată cauza prin efectuarea unor proceduri suplimentare, cum ar fi: ecografia, profilul biofizic sau testul de stres la contracții.

 

5. Întrebări frecvente despre cardiotocografie

a. Cât durează efectuarea unei cardiotocografii?
De regulă, aproximativ 20 minute. Dacă se observă o activitate atipică, fătul e adormit sau inactiv, durata testului se poate prelungi cu încă 20 minute.


b. Când e indicat să fac o cardiotocografie?
Testul fetal non-stress este indicat de la 26-28 săptămâni, dacă specialistul consideră sarcina drept una la risc. Începând cu această vârstă, sistemul nervos al fătului este dezvoltat suficient pentru a putea fi evaluat.


c. Care sunt criteriile pentru decizia de repetare a unei cardiotocografii?
Cele mai importante criterii sunt: motivul pentru care a fost indicată inițial, vârsta sarcinii, rezultatele obținute la alte investigații din timpul sarcinii, rezultatele obținute la cardiotocografiile anterioare.


d. Ce poate cauza un test fetal non-stress nonreactiv?
Printre cele mai des întâlnite cauze se numără: oxigenarea inadecvată a fătului, fătul e adormit, gravida a ingerat anumite medicamente, fătul prezintă anomalii neurologice sau cardiace.


6. Se poate efectua o cardiotocografie în Clinica VASCULARTE?
Clinica VASCULARTE colaborează cu o echipă de experți în monitorizarea sarcinii. Aceștia sunt: Dr. Mirela Popa, Dr. Silvia Dumitrescu, Dr. Ana-Maria Chiscop, Dr. Carmen-Mihaela Rădulescu, Asist. Univ. Dr. Dragoș-Ștefan Dobrițoiu, Dr. Iulia Pârcălabu; toți sunt medici de Obstetrică și Ginecologie și vă stau la dispoziție pentru un consult, monitorizarea sarcinii, fie cu evoluție fiziologică, fie cu risc crescut, precum și pentru indicarea și efectuarea unui test fetal non-stress, dacă e necesar.

Vă puteți programa la oricare dintre acesti medici apeland 021 9550 sau online.