Ritmul de progresie a Bolii Venoase Cronice diferă de la pacient la pacient. Când „măsurăm” felul în care avansează boala, se iau în considerare factorii de risc, stilul de viață, vârsta la care a apărut boala, sedentarismul, obezitatea...
Boala poate progresa atât anatomic – prin intersectarea a cât mai multor segmente de vene, caz în care pacienții noștri relatează că varicele „urcă” sau „coboară” și se măresc în dimensiune –, cât și hemodinamic – adică atunci când ecografic înregistrăm o creștere a volumului de reflux.
Boala progresează și clinic, de asemenea, prin agravarea simptomatologiei, afectarea treptată și insidioasă a calității vieții și trecerea progresivă dintr-un stadiu incipient în stadii avansate, până la ulcerul varicos.
În cazul telangiectaziilor – adică al „venelor sparte”, boala progresează lent, de regulă. Foarte rare sunt situațiile când la capătul distal al venelor sparte pot apărea eczeme și pigmentări. Pentru că venele sparte sunt localizate în interiorul epidermei – stratul de suprafață al pielii – dezvoltarea acestor vene poate duce, așa cum se vede în fotografie, la apariția unor hemoragii variceale. În cazul prezentat, pacienta are o evoluție a venelor sparte de mai mult de 30 de ani și a suferit mai multe episoade de sângerare din aceste mici vene intradermice. Așadar, și aceste vene trebuie tratate, nu doar din rațiuni estetice, ci pentru a preveni complicațiile și a păstra integritatea sistemului venos și a pielii.