Tromboza venoasă profundă a membrelor inferioare: cauze, diagnostic și tratament

Tromboza venoasă profundă a membrelor inferioare

Tromboza venoasă profundă a membrelor inferioare

1. Ce este tromboza venoasă profundă (TVP) a membrelor inferioare?

Tromboza venoasă profundă a membrului inferior este o afecțiune vasculară care constă în obstructia (blocajul) parțială sau totală a unei vene profunde de la nivelul piciorului prin formarea și deplasarea unui tromb (cheag de sânge). Tromboza venoasă profundă (TVP) este semnificativă ca procentaj în afecțiunile vasculare și constituie 90% dintre cazuri, celelalte zece procente fiind evenimente vasculare de la nivelul membrelor superioare. Ca entitate generală, TVP alături de trombembolismul pulmonar (TEP) alătuiesc boala trombembolică.

 

2. Care sunt cauzele și factorii de risc pentru dezvoltarea trombozei venoase profunde?

Cauzele TVP sunt variate și se constituie, în principal, sub formă de factori predispozanți. Se clasifică în cauze primare și cauze secundare. Prima categorie include, în cea mai mare parte, modificări congenitale ale factorilor coagulării, în vreme ce factorii secundari se referă preponderent la stilul de viață și la diferite afecțiuni cronice: istoricul familial pozitiv de tromboză venoasă, imobilizarea prelungită, drumuri lungi cu avionul, sarcină, operații din sfera urogenitală sau abdominală, diferite tipuri de cancere care pot determina reacții paraneoplazice, insuficiență venoasă, stare de hipervâscozitate a sângelui, traumatisme, fracturi, sindrom nefrotic, obezitate, insuficiență venoasă cronică, tratament îndelungat cu anticoncepționale orale. 

 

3. De câte tipuri este tromboza venoasă profundă a membrelor inferioare?

TVP a membrului inferior poate fi distală sau proximală. În primul caz, trombul este localizat de la genunchi în jos: în venele gambei sau în cele poplitee. Cea extinsă proximal poate cuprinde întreg membrul inferior, afectând astfel și venele de calibru mai mare: cele femurale și/ sau iliace.

 

4. Ce semne și simptome prezintă tromboza venoasă profundă?

În general, TVP a membrelor inferioare prezintă semne și simptome doar la 50% dintre persoanele afectate și se manifestă prin:

  • Edematierea (umflarea) piciorului sau coapsei;
  • Durere la nivelul membrului inferior spontană sau la compresia moletului și agravarea ei în timpul mersului sau ortostatismului
  • Senzație de căldură locală
  • Colorarea roșie sau albăstruie a membrului inferior afectat
  • Febră/subfebrilitate

 

5. Cum se diagnostichează tromboza venoasă profundă?

Anamneza detaliată și examenul clinic ridică suspiciunea de tromboză venoasă profundă, dar aceasta trebuie confirmată prin investigații paraclinice și de laborator. Acestea includ:

  • Determinarea D-dimerilor (test cu sensibilitate mare, de peste 90%, pentru prezența unui proces trombotic, dar care nu diferențiază o tromboză venoasă profundă de un infarct miocardic sau de un eveniment trombotic din cadrul stării de sepsis)
  • Teste de laborator pentru determinarea factorilor coagulării (la pacienții tineri, în cazul suspiciunii unei disfuncții a vreunui element component din cascada coagulării)
  • Ecografia Doppler pulsat și color: este o metodă eficientă, ușoară și noninvazivă prin care se evidențiază trombul, hipertensiunea venoasă, statusul fluxului sangvin
  • RMN (pentru localizările proximale ale trombului)

 

6. Ce complicații poate avea tromboza venoasă profundă?

Complicațiile potențiale ale TVP sunt importante deoarece pot pune în pericol viața pacientului. Dintre acestea, cel mai de temut este trombembolismul pulmonar (fragmente din tromb pot ajunge în arborele vascular pulmonar, determinând manifestări respiratorii severe ce pot duce la decesul pacientului). Altele sunt: embolii paradoxale (cazuri rare, la cei cu defecte cardiace congenitale), gangrena piciorului, sindrom post-trombotic, insuficiența venoasă cronică.

 

7. Care este tratamentul trombozei venoase profunde?

Tratamentul curativ al TVP constă, în general, în administrarea de anticoagulante (injectabile/orale); în cazuri selecționate în administrarea suplimentară de trombolitice, vasodilatatoare, în aplicarea filtrului de venă cavă sau în tratamentul chirurgical (embolectomie/amputație).
 

8. Cum puteți preveni tromboza venoasă profundă a membrelor inferioare?

Pentru o prevenire eficientă a TVP, înainte de toate trebuie controlați factorii favorizanți/de risc: recuperarea postoperatorie adecvată, monitorizarea și tratamentul corect al afecțiunilor cronice, evitarea ortostatismului prelungit, exerciții fizice/mișcare zilnică. În plus, este importantă efectuarea controalelor medicale periodice și analizelor de laborator anuale. Pentru cei cu factori de risc pentru dezvoltarea TVP, la indicația medicului specialist este util și portul ciorapilor de compresie. Totodată, în anumite cazuri medicul poate indica în scop profilactic și administrarea de anticoagulante orale.

 

9. Ce vă oferă VASCULARTE în cazul TVP a membrelor inferioare?

Clinica VASCULARTE vă pune la dispoziție o echipă medicală de experți în diagnosticul și tratamentul medical și chirurgical al trombozei venoase profunde. Informații legate de ecografia vasculară Doppler găsiți aici.

Echipa VASCuLARTE vă stă la dispoziție pentru toate etapele gestionării acestei afecțiuni cronice cu aparatură de ultimă generație, experți în flebologie și tratament de calitate!

 

Acest material este validat de  Dr. Toni Feodor.