Videocolposcopia: ce este, la ce ajută și cum se face

Videocolposcopia

15 December, 2022
Videocolposcopia

Ce este videocolposcopia?

Videocolposcopia este o investigație imagistică recomandată în cazuri selecționate pentru pacientele care ajung în cabinetul unui medic ginecolog. Este o procedură simplă, minim invazivă și nedureroasă și care investighează statusul colului uterin, vaginului și vulvei. Pentru efectuarea investigației se utilizează un microscop binocular special care are atașată o lumină puternică și care poartă numele de colposcop. Acesta are în componența lui o minicameră destinată atât înregistrării imaginilor, cât și transmiterii acestora unui monitor pe parcursul procedurii. Astfel, pacienta poate vizualiza imaginile surprinse de microscop în timp real și le poate atașa dosarului medical, deoarece pot fi stocate în format digital.

 

Care sunt indicațiile videocolposcopiei?

Fie în urma unui test Papanicolaou cu anomalii, a vizualizării unor arii hiperemice la nivelul colului uterin sau înainte de orice intervenție chirurgicală pelvină, medicul ginecolog va indica efectuarea videocolposcopiei. Alte indicații ale videocolposcopiei sunt: anomalii de la nivelul vaginului sau vulvei, sângerare în timpul contactului sexual,  condilomatoza ano-genitală, infertilitate sau pentru monitorizarea post-tratament al leziunilor maligne. 

 

Care sunt avantajele videocolposcopiei?

Avantajul principal al videocolposcopiei constă în faptul că facilitează identificarea leziunilor premaligne de la nivelul colului uterin. Totodată, datorită aspectului minim-invaziv, pacientele o tolerează foarte bine. Procedura este simplă și prezintă o specificitate crescută pentru detecția leziunilor menționate. Lupa incorporată în microscop permite o mărire de până la 60 de ori a structurilor investigate, ceea ce înseamnă că poate detecta leziuni care nu pot fi văzute cu ochiul liber.

 

În ce constă procedura videocolposcopică?

Videocolposcopia durează aproximativ 20 minute și constă în parcurgerea unor etape simple. Mai întâi, pacienta se așează pe masa ginecologică, ulterior, medicul va pregăti vizualizarea ariei de investigat prin introducerea unui specul vaginal. Acest instrument permite expunerea colului uterin prin mărirea canalului vaginal. În continuare, colposcopul este situat la nivelul orificiului vaginal și cu ajutorul luminii incorporate în acesta se pot vizualiza și mări zonele de investigat. Există doi pași în cadrul videocolposcopiei: inițial, se realizează aplicarea acidului acetic care determină o colorare distinctă a mucoasei, care astfel este îndepărtată, și a anomaliilor; ulterior, se aplică o soluție pe bază de iod, având aceeași funcție ca în primul caz. În cazul în care specialistul observă modificări anormale, acesta va preleva biopsii pentru examenul histopatologic.


Care este pregătirea preprocedurală?

Pregătirea pacientei constă în respectarea câtorva elemente: 

  • să se programeze pentru investigația videocolposcopică în zilele 13-20 ale ciclului menstrual;
  • să nu efectueze dușuri vaginale;
  • să nu aibă contact sexual cu 3-4 zile înaintea procedurii;
  • să precizeze medicului ginecolog dacă recent a trecut/ trece printr-o infecție din sfera genitală (vaginală/ a colului uterin/ din regiunea pelvină) sau dacă are parte de sângerări atipice.

 

Întrebări frecvente

Videocolposcopia este o procedură dureroasă?
Nu. Singurul disconfort produs poate veni la introducerea speculului în canalul vaginal, aspect, de altfel, obișnuit în cadrul consultului ginecologic de bază.


Care sunt riscurile videocolposcopiei?
Videocolposcopia nu prezintă niciun risc, deoarece este o procedură minim invazivă și neiradiantă.


Care sunt contraindicațiile videocolposcopiei?
Videocolposcopia nu prezintă nicio contraindicație, nici măcar pentru femeile gravide. Totuși, e important să se efectueze cu atenție sporită în cazul biopsiilor.


Cât de dureroasă este biopsia?
Nu este dureroasă, dar poate crea disconfort. Senzația este similară unei ciupituri ușoare. Dacă sunteți o persoană sensibilă, medicul poate decide administrarea unui antialgic (medicament împotriva durerii).


Cât e de grav dacă sângerez după biopsie?
Nu este grav. În mod uzual, pot să apară mici sângerări pentru câteva zile postprocedural, dar acest fapt să nu vă îngrijoreze: este firesc.


Ce precauții pot urma după efectuarea biopsiei?
Vi se va recomanda ca, timp de 7 zile postprocedural, să evitați utilizarea tampoanelor interne și a contactului sexual.

 

Cu ce vă poate ajuta Clinica VASCULARTE?

Clinica VASCULARTE colaborează cu o echipă de experți în Obstetrică și Ginecologie. Aceștia sunt: Dr. Mirela Popa, Dr. Silvia Dumitrescu, Dr. Ana-Maria Chiscop, Dr. Carmen-Mihaela Rădulescu, Asist. Univ. Dr. Dragoș-Ștefan Dobrițoiu.  Toți sunt medici ginecologi și vă stau la dispoziție atât pentru un consult, cât și pentru efectuarea unei videocolposcopii, dacă este necesară.