Telangiectazii - Flebologie

Telangiectazii

Ce sunt telangectaziile

Telangectaziile sunt dilatații venoase superficiale vizibile subtegumentar sau la nivelul mucoaselor, cu diametrul cuprins între 0.5 și 1mm. Dilatațiile venelor mici sunt mai frecvent întâlnite la nivelul feței (pe aripile nasului sau în jurul nasului, pe obraji și în zona mentonieră) și la nivelul membrului inferior (în porțiunea superioară a coapselor, în zona genunchilor sau în jurul gleznelor). Pot fi prezente și la nivelul decolteului, al toracelui posterior, al umerilor, adică la nivelul zonelor car sunt cele mai expuse la soare.

Ce cauzează apariția telangectaziilor

Apariția telangectaziilor este determinată, în majoritatea situațiilor, de:

  • Tratamentele cosmetice intempestive de „exprimare” (stoarcere sau strângere) a zonelor afectate, precum masaj anticelulitic, tratamente faciale;
  •  Evoluția diferitelor afecțiuni dermatologice de tipul rozaceei cuperozice;
  •  Expunerea prelungită la soare sau, din contră, la temperaturi foarte scăzute;
  •  Factori genetici;
  •  Fumat sau consum de cafea/alcool în exces.

Simptomele bolii

Boala evoluează asimptomatic, modificările cutanate („vinișoare roșii vizibile subcutanat”) fiind deranjante doar din punct de vedere cosmetic.

Cum se tratează telangiectaziile

Într-o primă etapă, tratamentul cuprinde schimbarea stilului de viață și aplicarea contenției elastice în funcție de fiecare caz în parte (ciorapi elastici cu creșterea graduală a contenției dinspre rădăcina membrului spre gleznă). Tratamentul sistemic se poate face cu ajutorul venotroficelor care să susțină și să îmbunătățească funcția valvulară venoasă. Tratamentul este reprezentat de scleroterapie (procedura chirurgicală minim-invazivă de injectare intravenoasă cu ajutorul unui ac fin al unui agent sclerozant) sau tratamentul cu laser transcutanat.