Telangectaziile sunt dilatații venoase superficiale vizibile subtegumentar sau la nivelul mucoaselor, cu diametrul cuprins între 0.5 și 1mm. Dilatațiile venelor mici sunt mai frecvent întâlnite la nivelul feței (pe aripile nasului sau în jurul nasului, pe obraji și în zona mentonieră) și la nivelul membrului inferior (în porțiunea superioară a coapselor, în zona genunchilor sau în jurul gleznelor). Pot fi prezente și la nivelul decolteului, al toracelui posterior, al umerilor, adică la nivelul zonelor car sunt cele mai expuse la soare.
Apariția telangectaziilor este determinată, în majoritatea situațiilor, de:
Boala evoluează asimptomatic, modificările cutanate („vinișoare roșii vizibile subcutanat”) fiind deranjante doar din punct de vedere cosmetic.
Într-o primă etapă, tratamentul cuprinde schimbarea stilului de viață și aplicarea contenției elastice în funcție de fiecare caz în parte (ciorapi elastici cu creșterea graduală a contenției dinspre rădăcina membrului spre gleznă). Tratamentul sistemic se poate face cu ajutorul venotroficelor care să susțină și să îmbunătățească funcția valvulară venoasă. Tratamentul este reprezentat de scleroterapie (procedura chirurgicală minim-invazivă de injectare intravenoasă cu ajutorul unui ac fin al unui agent sclerozant) sau tratamentul cu laser transcutanat.