Scleroterapia - Proceduri

Scleroterapia

Scleroterapia este o metodă de tratament minim invaziv utilizată în tratamentul venectaziilor și al venelor reticulate (dilatații venoase mici, superficiale, vizibile subtegumentar).

Scleroterapia constă în injectarea cu un ac fin a unei soluții sclerozante sterile direct în interiorul venei, producându-se astfel o reacție inflamatorie controlată care va avea drept efect închiderea venei. Vena va deveni, de cele mai multe ori, invizibilă sau aproape invizibilă, fiind resorbită de către organism.

Procedura se efectuează fie cu o Ecografie Doppler, fie cu ajutorul unui aparat de vizualizat venele (Veinlite).

Pentru a avea rezultate optime se recomandă mai multe ședințe, în funcție de cazuistica fiecărui pacient.

Disconfortul la această procedură va fi minim, iar obliterarea venoasă - adică stoparea curgerii sângelui și închiderea venei - va fi permanentă, în cele mai multe cazuri. Durerea resimțită în cadrul ședinței de scleroterapie cu spumă este de intensitate mică sau foarte mică, în funcție de soluția utilizată și de concentrația acesteia.

Avantajele scleroterapiei

  • Metoda nu implică recurgerea la bisturiu
  • Procedura poate fi realizată în condiții de ambulator, iar efectele benefice sunt vizibile imediat
  • Procedura se realizează fără anestezie generală
  • Procedura presupune disconfort minim
  • Scleroterapia cu spumă este mult mai eficientă decât scleroterapia tradițională și asigură un rezultat mai bun pentru pacient

Dezavantajele scleroterapiei

  • În cazul unor rețele mari de telangiectazii sunt necesare mai multe ședințe de scleroterapie, deoarece nu este recomandată injectarea unei cantități mari de agent sclerozant (spumă).
  • Poate apărea ușoară senzație de mâncărime sau fotosensibilitate în zona de administrare a agentului sclerozant.

N.B. Se vor respecta recomandările generale după cura varicelor!