Edemul post-chirurgical este cauzat de lezarea neintenționată a diferitelor structuri anatomice în timpul intervențiilor chirurgicale în scop curativ care se adresează în special patologiilor de cauză tumorală.
Evoluția în Medicină a permis descoperirea și utilizarea cu succes a tehnicilor chirurgicale minim invazive, însă sunt situații în care este necesar un abord extins al formațiunilor tumorale cu îndepărtarea totală sau subtotală a ganglionilor limfatici din vecinătatea organului afectat cu rolul de a preveni apariția metastazelor secundare ca urmare a diseminării celulelor canceroase. Edemul limfatic este produs de secționarea vaselor colectoare de calibru mare ale sistemului limfatic în tratamentele chirurgicale pentru extirparea ganglionilor limfatici afectați și a tumorii primare, cu perturbarea distribuției și fluxului limfatic în teritoriul la nivelul căruia se realizează intervenția.
În funcție de localizarea formațiunii tumorale și a ganglionilor limfatici afectați, edemul poate apărea la nivelul membrelor superioare (cancer mamar cu evidare ganglionară axilară totală sau subtotală), la nivelul membrelor inferioare (tumori în sfera ginecologică, tumori de vezică urinară, de prostată, testiculare sau peniene) dar și la nivelul extremității cefalice a corpului. Acumularea de limfă în țesuturile moi poate fi însoțită de senzație de greutate, durere, impotența funcțională a membrului afectat și a articulațiilor acestuia (secundare tracțiunii dată de creșterea în volum a mâinii/piciorului).
Este posibil ca edemul clinic manifest să apară la interval de câteva luni sau chiar ani de la intervenția chirurgicală, fiind determinat de capacitatea funcțională de rezervă mare a organismului. Sistemul circulator limfatic compensează dezechilibrele de distribuție a limfei datorită capilarelor limfatice numeroase.
Pentru a preveni apariția edemului clinic manifest sunt câteva recomandări:
Tratamentul propiu-zis al edemelor post-chirurgicale presupune drenaj limfatic efectuat de specialiști atunci când pacientul nu are contraindicații (infecții, tromboze, alergii cutanate, infiltrare tumorală a vaselor limfatice). Presupune, de asemenea, și metode de limfo-taping și de bandaj compresiv clasic (fașă sau ciorapi compresivi). Abordarea chirurgicală este făcută cu ajutorul tehnicilor performante de ultimă generație care fac posibilă realizarea anastomozelor limfo-venoase și a transplantului de ganglioni limfatici.