Limfedemul post-chirurgical - Limfologie

Limfedemul post-chirurgical

Ce este edemul post-chirurgical

Edemul post-chirurgical este cauzat de lezarea neintenționată a diferitelor structuri anatomice în timpul intervențiilor chirurgicale în scop curativ care se adresează în special patologiilor de cauză tumorală.

Care sunt factorii favorizanți ai bolii

Evoluția în Medicină a permis descoperirea și utilizarea cu succes a tehnicilor chirurgicale minim invazive, însă sunt situații în care este necesar un abord extins al formațiunilor tumorale cu îndepărtarea totală sau subtotală a ganglionilor limfatici din vecinătatea organului afectat cu rolul de a preveni apariția metastazelor secundare ca urmare a diseminării celulelor canceroase. Edemul limfatic este produs de secționarea vaselor colectoare de calibru mare ale sistemului limfatic în tratamentele chirurgicale pentru extirparea ganglionilor limfatici afectați și a tumorii primare, cu perturbarea distribuției și fluxului limfatic în teritoriul la nivelul căruia se realizează intervenția.


Cum se manifestă afecțiunea

În funcție de localizarea formațiunii tumorale și a ganglionilor limfatici afectați, edemul poate apărea la nivelul membrelor superioare (cancer mamar cu evidare ganglionară axilară totală sau subtotală), la nivelul membrelor inferioare (tumori în sfera ginecologică, tumori de vezică urinară, de prostată, testiculare sau peniene) dar și la nivelul extremității cefalice a corpului. Acumularea de limfă în țesuturile moi poate fi însoțită de senzație de greutate, durere, impotența funcțională a membrului afectat și a articulațiilor acestuia (secundare tracțiunii dată de creșterea în volum a mâinii/piciorului).

Este posibil ca edemul clinic manifest să apară la interval de câteva luni sau chiar ani de la intervenția chirurgicală, fiind determinat de capacitatea funcțională de rezervă mare a organismului. Sistemul circulator limfatic compensează dezechilibrele de distribuție a limfei datorită capilarelor limfatice numeroase.

 

Cum este tratat edemul, după operație

Pentru a preveni apariția edemului clinic manifest sunt câteva recomandări:

  • În cazul pacientelor cu cancer de sân tratat chirurgical este bine să fie evitată purtarea genților grele pe umărul cu partea afectată. Este bine să fie evitate sutienele cu bretele înguste care exercită presiune. Se recomandă evitarea aplicării manșonului tensiometrului pe partea cu risc, evitarea hainelor cu elastic strâns la manșetă și a bijuteriilor fixe;
  • Se recomandă evitarea expunerii la temperaturi ridicate (băi fierbinți, saună, mediu de lucru necorespunzător -brutărie, prese cu abur, turnătorii), evitarea epilării cu ceară în zona cu limfedem;
  • Se recomandă menținerea unei greutăți corporale optime în raport cu înălțimea;
  • Se recomadă evitarea efortului fizic care suprasolicită membrul afectat (antrenamente la sală, mers cu bicicleta pe distanțe lungi) - trebuie să se opteze pentru mișcare fizică moderată, fără să se suprasolicite regiunea predispusă la edem;
  • Pe timpul nopții este bine ca pacientul să doarmă cu picioarele ușor ridicate față de nivelul trunchiului pentru ușurarea fluxului limfatic, iar pe timpul zilei trebuie evitată poziția declivă a membrelor inferioare și cea picior peste picior.

Tratamentul propiu-zis al edemelor post-chirurgicale presupune drenaj limfatic efectuat de specialiști atunci când pacientul nu are contraindicații (infecții, tromboze, alergii cutanate, infiltrare tumorală a vaselor limfatice). Presupune, de asemenea, și metode de limfo-taping și de bandaj compresiv clasic (fașă sau ciorapi compresivi). Abordarea chirurgicală este făcută cu ajutorul tehnicilor performante de ultimă generație care fac posibilă realizarea anastomozelor limfo-venoase și a transplantului de ganglioni limfatici.