Pentru a intelege rolul sistemului limfatic in apararea organismului si bolile care il afecteaza, trebuie sa ne imaginam limfa ca fiind un “caraus” pentru: nutrientii necesari organismului, proteinele interstitiale, produsii de degradare rezultati in urma metabolismului celular (elimina toxinele) si nu in ultimul rand celulele albe sau limfocitele cu rol important in imunitate. Sistemul limfatic este alcatuit din aproximativ 100 de ganglioni limfatici situati de a lungul traseelor vaselor limfatice submandibulare, laterocervicale, axilare, inghinale, la nivelul membrelor inferioare/superioare dar si organelor interne (toracice si abdominale).
Limfedemul reprezinta o afectiune de cauza inflamatorie a sistemului circulator limfatic responsabil de transportul compusilor din mediul extracelular inapoi in circulatia sangvina.
Clasificarea limfedemului se poate face in functie de factorii declansatori ai bolii dupa cum urmeza:
Limfedemul secundar mai frecvent intalnit in practica apare de obicei latent, acest fapt explicandu-se prin capacitatea mare de rezerva functionala pe care o are sistemul limfatic (altfel spus volumul de rezerva care poate fi circulat este de cateva ori mai mare fata de cel functional), principalele cauze care determina aparitia bolii fiind:
Principalele manifestari ale bolii sunt reprezentate de:
Limfedemul reprezinta o boala cu evolutie cronica, astfel ca metodele terapeutice trebuie aplicate permanent datorita tendintei de refacere a edemelor. Tratamentul afectiunii se face prin drenajul limfatic manual al regiunii edematoase urmat de aplicarea bandajelor compresive cu indicatie de pastrare pe tot parcursul zilei pana seara.
Este important sa cunoastem faptul ca aceasta metoda este contraindicata in cazul: infectiilor acute bacteriene ale regiunilor edematoase, infectiilor virale acute, trombozei profunde sau superficiale sau in prezenta ulcerelor post radioterapie. Exercitiile fizice usoare care sa stimuleze drenajul limfatic prin contractie musculara sunt si ele recomandate ca metoda terapeutica al limfedemului.
In situatiile in care nu se pot aplica metode compresive (edem la nivelul gatului si capului) este utilizata cu succes metoda limfo taping ului ca inlocuitor al bandajelor compresive.
Tehnicile chirurgicale performante pentru tratarea limfedemului includ printre altele realizarea de anastomoze intre vasele sangvine si cele limfatice dar si transplantul de ganglioni limfatici.