Dr. Toni Feodor: Ablatia prin radiofrecventa

Ablatia prin radiofrecventa

12 October, 2022
Ablatia prin radiofrecventa

[1] Ce sunt varicele?

Boala venoasa cronica este o afectiune evolutiva a circulatiei sangvine periferice de la nivelul venelor, adica al vaselor de sange responsabile sa colecteze diferiti produsi de metabolism din tesuturi, pe care sa le duca la organele responsabile de „curatarea” sangelui, cu precadere la plamani, ficat si rinichi. Varicele sau venele varicoase constituie o componenta importanta din cadrul bolii venoase cronice si reprezinta dilatatia ireversibila si sinuoasa a venelor membrului inferior, la nivelul carora se observa prezenta stazei sangvine, precum si modificarea patologica a peretilor vasculari. Cauza principala este data de incompetenta valvelor din venele membrelor inferioare: aceste valve joaca un rol esential in intoarcerea venoasa in sens antigravitational, iar cand ele nu mai functioneaza normal, sangele din vene, in loc sa fie impins in sus, stagneaza la nivelul venelor disfunctionale din membrele inferioare. Astfel venele varicoase iau aspectul de structuri vasculare proeminente si dilatate, care pot fi palpate, sunt tortuoase si vizibile la suprafata pielii, mai ales la nivelul coapselor si gambelor. 
Printre cei mai importanti factori de risc pentru dezvoltarea varicelor se numara si: factorii genetici, endocrini, activitati care necesita multe ore de ortostatism, obezitatea, stilul de viata, anumite sporturi cu impact asupra presiunii abdominale, alimentatia saraca in micronutrienti (vitamine si minerale), la femei factorii suplimentari ar fi sarcina (care poate accelera evolutia varicelor) si utilizarea contraceptivelor orale etc.

In cele mai multe situatii, ceea ce alarmeaza pacientul este aspectul inestetic al varicelor, fara nicio simptomatologie asociata. Uneori, insa, boala varicoasa include si cateva semne si simptome semnificative: edem la nivelul gambelor sau gleznelor; senzatie de disconfort sau durere, oboseala sau prurit la nivelul picioarelor. in cazuri mai avansate, se pot asocia modificari ale tegumentului (depigmentari, piele indurata, eczeme si ulcer varicos – cu vindecare anevoioasa) sau tulburari vasculare (tromboflebita varicoasa). De altfel, cea mai frecventa complicatie a bolii varicoase este ulcerul varicos, ce se caracterizeaza printr-o lipsa de substanta la nivelul tegumentului membrelor inferioare, iar aceasta poate afecta structurile subiacente pana la os si se poate suprainfecta foarte usor. De aceea tratamentul ulcerului varicos este vital, iar preventia acestuia printr-o corecta gestionare a bolii varicoase este de importanta cruciala. 

 

[2] Cum se diagnosticheaza varicele?

Medicul specialist (cardiolog, de regula) este cel care va pune diagnosticul de boala varicoasa si in vederea acestuia se bazeaza pe mai multe elemente. inainte de toate, medicul va realiza o anamneza detaliata a pacientului, in cadrul careia sa atinga puncte-cheie pentru orientarea investigatiei ulterioare: detalierea motivului pentru care pacientul s-a prezentat la cabinet, cererea de informatii despre stilul de viata, alimentatie, locul de munca si modul de petrecere a timpului liber, boli asociate, in cazul femeilor, daca sunt insarcinate sau daca utilizeaza medicatie contraceptiva etc. Odata parcursa aceasta etapa, specialistul va trece la examenul obiectiv, in care va acorda o atentie deosebita inspectiei membrelor inferioare. in ultima instanta, va recurge la proceduri noninvazive sau minim invazive de investigatie (ecografia Doppler venoasa, varicografia sau flebografia), dintre care cea mai folosita este ecografia Doppler venoasa.

 

[3] Care sunt tipurile de tratament pentru varice?

Tratamentul varicelor utilizeaza trei categorii de metode: noninvazive, minim-invazive, si chirurgicale invazive:
3.i. Metode noninvazive

 • Terapie medicamentoasa
 • Ciorapi de compresie
 • Masaj

3.ii. Metode minim-invazive 

3.ii.1 Scleroterapia 

 • Scleroterapia simpla
 • Scleroterapia ghidata ecografic (+/- cu spuma)

3.ii.2. Ablatia endotermica

 • Laserul endovenos 
 • Ablatia prin radiofrecventa

3.ii.3. Flebectomia
3.iii. Metode chirurgicale invazive

 • Stripping

 

Ce este ablatia prin radiofrecventa?

Ablatia prin radiofrecventa este una dintre cele mai utilizate metode de tratament pentru varice, fiind minim-invaziva si de tip endotermic, adica foloseste caldura obtinuta prin intermediul radiofrecventei pentru a inchide venele varicoase. Aceasta este o metoda folosita cu precadere in tratamentul varicelor de la nivelul membrelor inferioare.

 

In ce consta procedura?

Se efectueaza o mica incizie la nivelul venei cu varice, prin care se introduce un cateter (tub flexibil). in interiorul cateterului este trecut un curent electric care produce caldura si o temperatura de pana la 120˚C. in acest mod, fluxul sangvin este intrerupt in vena afectata, cu conditia ca tubul sa fie in contact direct cu peretele venos. De aceea, se urmareste ca vena sa fie cat mai bine infasurata in jurul cateterului si se utilizeaza compresia suplimentara a ariei tratate prin intumescenta produsa de anestezia locala si prin compresie externa, iar piciorul pacientului este ridicat pentru a realiza colabarea venei. 

 

In ce consta follow-up-ul?

Dupa efectuarea procedurii, veti purta ciorapi de compresie pentru cel putin o saptamana pentru a evita formarea trombilor (a cheagurilor de sange) si pentru a reduce sensibilitatea locala si leziunile superficiale nedorite. Va puteti relua activitatea obisnuita imediat dupa procedura, insa evitati sa calatoriti cu avionul si, in general, sa stati jos pentru perioade lungi de timp. in cadrul follow-up-ului, medicul poate decide efectuarea unor ecografii periodice ale ariei tratate pentru a se asigura ca vena varicoasa s-a inchis si a ramas inchisa sau pentru a identifica posibile cheaguri de sange.

 

Care sunt riscurile si complicatiile ablatiei prin radiofrecventa?

Procedura este relativ sigura, dar nu e lipsita complet de riscuri. Cel mai adesea, acestea includ: afectarea vaselor de sange; infectii/ sangerare/ lezarea locului de incizie; iritatii sau senzatie de arsura a pielii in zona venei tratate; simptomatologia nu se remite in ciuda tratamentului; tromboflebita; rareori, afectare nervoasa ori embolie pulmonara.

 

Care sunt avantajele procedurii?

Ablatia prin radiofrecventa prezinta numeroase avantaje: este o procedura minim-invaziva; nu lasa cicatrici vizibile; simptomatologia bolii varicoase dispare imediat dupa efectuarea procedurii; recuperarea este rapida.

 

Care sunt limitele procedurii?

In cazul venelor mari tortuoase sau a ramurilor venoase ori a venelor reticulare, ablatia prin radiofrecventa este dificil ori imposibil de realizat. in general, efectuarea procedurii se realizeaza la nivelul unor vene largi si cu un traiect relativ drept. in unele situatii, dupa efectuarea ablatiei, se poate opta pentru flebectomie sau scleroterapie ca proceduri viabile pentru tratamentul venelor varicoase de mici dimensiuni sau sinuoase.

 

Intrebari frecvente:

Cum trebuie sa va pregatiti pentru realizarea ablatiei prin radiofrecventa?
inainte de efectuarea procedurii, specialistul va efectua o anamneza tintita, in cadrul careia sunt utile informatii precum: daca sunteti sau planuiti sa ramaneti insarcinata; daca alaptati; daca sunteti fumator(/oare) sau consumati alcool in mod regulat; daca aveti orice tip de alergie sau de intolerante alimentare si cum se manifesta. Esential pentru medic este sa stie daca urmati vreun tratament, pentru ca e posibil ca unele sa trebuiasca intrerupte, cum ar fi: anticoagulantele; unele antiinflamatoare; extracte din plante, vitamine si alte suplimente alimentare.


Ce se intampla in timpul procedurii?
Tratamentul dureaza intre 45 si 60 minute, iar timpul total alocat pregatirii, efectuarii ablatiei si recuperarii este de aproximativ 1-3 ore. Avantajul este ca la finalul procedurii puteti pleca acasa. Ablatia prin radiofrecventa a venei varicoase presupune urmatorii pasi:

 • Veti sta intins pe un pat de spital;
 • Pentru ghidarea procedurii, in mod obisnuit, se utilizeaza ecografia;
 • Se va efectua anestezia piciorului la nivelul caruia trebuie tratata vena varicoasa;
 • Dupa instalarea anesteziei, se va punctiona vena in cauza cu un ac;
 • Cateterul atasat la o sursa de caldura produsa prin radiofrecventa este inserat in vena;
 • Se suplimenteaza cu anestezic in jurul venei tratate pentru efectuarea compresiei necesare realizarii contactului cat mai strans intre cateter si peretele vascular;
 • Dupa pozitionarea lui corecta, cateterul este tras incet inapoi, eliberand caldura si determinand astfel inchiderea venei varicoase;
  Dupa incheierea tratamentului, cateterul este indepartat. Se aplica presiune la nivelul inciziei pentru a efectua hemostaza. in final, se aplica un ciorap de compresie sau un bandaj la nivelul membrului inferior tratat.

Cum va puteti recupera acasa?
Cel mai important lucru in procesul de recuperare este sa urmati indicatiile medicului. Printre acestea se numara: autoadministrarea corecta a medicatiei prescrise; ingrijirea adecvata a locului de incizie; verificarea constanta pentru semne de infectie la locul de insertie a cateterului; portul ciorapilor de compresie sau al bandajelor; mentinerea membrelor inferioare ridicate conform indicatiilor primite; cateva plimbari zilnice; evitarea exercitiilor fizice intense, a ridicarii de greutati sau a statului in picioare pentru perioade lungi de timp; evitarea calatoriilor cu avionul, a bailor fierbinti si a saunelor.
Trebuie sa contactati de urgenta specialistul daca: aveti febra peste 38˚C; dureri in piept sau tulburari de respiratie; semne de infectie la locul de insertie a cateterului; amorteala semnificativa sau prurit al membrului tratat; durere puternica sau edem la nivelul piciorului tratat.

Cat de eficienta este ablatia prin radiofrecventa?
Important pentru succesul procedurii este ca medicul care o efectueaza sa aiba experienta in domeniu. in acest caz, 97 din 100 de pacienti tratati vor dobandi inchiderea venelor varicoase. La doi ani de la realizarea procedurii, rezultatele ablatiei sunt similare celor obtinute in urma chirurgiei varicelor. in cazul esecului procedurii (adica venele varicoase nu sunt inchise), se repeta ablatia prin radiofrecventa sau se recurge la o alta procedura de tratament al varicelor.


Cum puteti beneficia de ablatia prin radiofrecventa in cadrul clinicii noastre?
in urma consultului efectuat la clinica noastra, medicul va decide necesitatea interventiei. in caz afirmativ, veti fi programat pentru efectuarea procedurii, primind toate indicatiile necesare pentru pregatirea preinterventionala, precum si pentru recuperarea postinterventionala. In aceeasi zi cu realizarea procedurii veti putea sa reveniti acasa si la activitatile obisnuite. Echipa noastra, alcatuita din specialisti cu experienta in domeniul ablatiei prin radiofrecventa, include nume precum: Dr. Toni Feodor, Dr. Laura Malaia si Dr. Sorin-Liviu Baila.


Clinica Vascularte va pune la dispozitie in premiera pe piata serviciilor medicale din Romania, serviciul de health coaching, astfel incat dupa efectuarea interventiei, timp de aproxitmativ 1 (o) luna pacientii sunt sunati saptamanal de catre un health coach pentru o monitorizare corecta a evolutiei postinterventionale si a respectarii recomandarilor medicului curant. 

In aceeasi zi cu realizarea procedurii veti putea sa reveniti acasa si la activitatile obisnuite. 

Materialul este validat de catre dr. Toni Feodor.