Dr. Toni Feodor: Ablația prin radiofrecvență

Ablația prin radiofrecvență

Ablația prin radiofrecvență

[1] Ce sunt varicele?

Boala venoasă cronică este o afecțiune evolutivă a circulației sangvine periferice de la nivelul venelor, adică al vaselor de sânge responsabile să colecteze diferiți produși de metabolism din țesuturi, pe care să le ducă la organele responsabile de „curățarea” sângelui, cu precădere la plămâni, ficat și rinichi. Varicele sau venele varicoase constituie o componentă importantă din cadrul bolii venoase cronice și reprezintă dilatația ireversibilă și sinuoasă a venelor membrului inferior, la nivelul cărora se observă prezența stazei sangvine, precum și modificarea patologică a pereților vasculari. Cauza principală este dată de incompetența valvelor din venele membrelor inferioare: aceste valve joacă un rol esențial în întoarcerea venoasă în sens antigravitațional, iar când ele nu mai funcționează normal, sângele din vene, în loc să fie împins în sus, stagnează la nivelul venelor disfuncționale din membrele inferioare. Astfel, venele varicoase iau aspectul de structuri vasculare proeminente și dilatate, care pot fi palpate, sunt tortuoase și vizibile la suprafața pielii, mai ales la nivelul coapselor și gambelor.

Printre cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea varicelor sunt: factorii genetici, factorii endocrini, activități care necesită multe ore de ortostatism, obezitatea, stilul de viață, anumite sporturi cu impact asupra presiunii abdominale, alimentația săracă în micronutrienți (vitamine și minerale). La femei, factorii suplimentari sunt sarcina (care poate accelera evoluția varicelor) și utilizarea contraceptivelor orale etc.

În cele mai multe situații, ceea ce alarmează pacientul este aspectul inestetic al varicelor, fără nicio simptomatologie asociată. Uneori însă, boala varicoasa include și câteva semne și simptome semnificative: edem la nivelul gambelor sau gleznelor; senzație de disconfort sau durere, oboseală sau prurit la nivelul picioarelor. În cazuri mai avansate, se pot asocia modificări ale tegumentului (depigmentări, piele îndurată, eczeme și ulcer varicos – cu vindecare anevoioasă) sau tulburări vasculare (tromboflebită varicoasă). De altfel, cea mai frecventă complicație a bolii varicoase este ulcerul varicos, care se caracterizează printr-o lipsă de substanță la nivelul tegumentului membrelor inferioare care poate afecta structurile subiacente până la os și se poate suprainfecta foarte ușor. De aceea tratamentul ulcerului varicos este vital, iar prevenția acestuia printr-o corectă gestionare a bolii varicoase este de importanță crucială. 

 

[2] Cum se diagnostichează varicele?

Medicul specialist (cardiolog, de regulă) este cel care va pune diagnosticul de boală varicoasă, bazându-se pe mai multe elemente. Înainte de toate, medicul va realiza o anamneză detaliată a pacientului, în cadrul căreia să atingă puncte-cheie pentru orientarea investigației ulterioare: detalierea motivului pentru care pacientul s-a prezentat la cabinet, cererea de informații despre stilul de viață, alimentație, locul de muncă și modul de petrecere a timpului liber, boli asociate. În cazul femeilor - dacă sunt însărcinate sau daca utilizează medicație contraceptivă etc. Odată parcursă această etapă, specialistul va trece la examenul obiectiv, în care va acorda atenție deosebită inspectării membrelor inferioare. În ultimă instanță va recurge la proceduri noninvazive sau minim invazive de investigație (Ecografia Doppler venoasă, varicografia sau flebografia), dintre care cea mai folosită este Ecografia Doppler venoasă.

 

[3] Care sunt tipurile de tratament pentru varice?

Tratamentul varicelor utilizează trei categorii de metode: noninvazive, minim-invazive și chirurgicale invazive:

3.i. Metode noninvazive

  • Terapie medicamentoasă
  • Ciorapi de compresie
  • Masaj

3.ii. Metode minim-invazive 

3.ii.1 Scleroterapia 

  • Scleroterapia simplă
  • Scleroterapia ghidată ecografic (+/- cu spumă)

3.ii.2. Ablația endotermică

  • Laserul endovenos 
  • Ablația prin radiofrecvență

3.ii.3. Flebectomia


3.iii. Metode chirurgicale invazive

  • Stripping

 

Ce este ablația prin radiofrecvență?

Ablația prin radiofrecvență este una dintre cele mai utilizate metode de tratament pentru varice, fiind minim-invazivă și de tip endotermic, adică folosește căldura obținută prin intermediul radiofrecvenței pentru a închide venele varicoase. Aceasta este o metodă folosită cu precădere în tratamentul varicelor de la nivelul membrelor inferioare.

 

În ce constă procedura?

Se efectuează o mică incizie la nivelul venei cu varice, prin care se introduce un cateter (tub flexibil). În interiorul cateterului este trecut un curent electric care produce caldură și o temperatură de până la 120˚C. În acest mod, fluxul sangvin este întrerupt în vena afectată, cu condiția ca tubul să fie în contact direct cu peretele venos. De aceea se urmărește ca vena să fie cât mai bine înfășurată în jurul cateterului și se utilizează compresia suplimentară a ariei tratate prin intumescența produsă de anestezia locală și prin compresie externă, iar piciorul pacientului este ridicat pentru a realiza colabarea venei. 

 

În ce constă follow-up-ul?

După efectuarea procedurii, pacientul va purta ciorapi de compresie pentru cel puțin o săptămână, pentru a evita formarea trombilor (cheagurilor de sânge) și pentru a reduce sensibilitatea locală și leziunile superficiale nedorite. Pacientul își poate relua activitatea obișnuită imediat după procedură, însă este de preferat să evite să călătorească cu avionul și, în general, să stea jos perioade lungi de timp. În cadrul follow-up-ului, medicul poate decide efectuarea unor ecografii periodice ale ariei tratate pentru a se asigura că vena varicoasă s-a închis și a rămas închisă sau pentru a identifica posibile cheaguri de sânge.

 

Care sunt riscurile și complicațiile ablației prin radiofrecvență?

Procedura este relativ sigură, dar nu este complet lipsită de riscuri. Cel mai adesea, acestea includ: afectarea vaselor de sânge; infecții/ sângerare/ lezarea locului de incizie; iritații sau senzație de arsură a pielii în zona venei tratate; situații în care simptomatologia nu se remite, în ciuda tratamentului; tromboflebita; rareori - afectare nervoasă ori embolie pulmonară.

 

Care sunt avantajele procedurii?

Ablația prin radiofrecvență prezintă numeroase avantaje: este o procedură minim-invazivă; nu lasă cicatrici vizibile; simptomatologia bolii varicoase dispare imediat după efectuarea procedurii; recuperarea este rapidă.

 

Care sunt limitele procedurii?

În cazul venelor mari tortuoase sau a ramurilor venoase ori a venelor reticulare, ablația prin radiofrecvență este dificil ori imposibil de realizat. În general, efectuarea procedurii se realizează la nivelul unor vene largi și cu un traiect relativ drept. În unele situații, după efectuarea ablației se poate opta pentru flebectomie sau scleroterapie ca proceduri viabile pentru tratamentul venelor varicoase de mici dimensiuni sau sinuoase.

 

Întrebări frecvente:

- Cum trebuie să vă pregătiți pentru realizarea ablației prin radiofrecvență?
Înainte de efectuarea procedurii, specialistul va efectua o anamneză țintită, în cadrul căreia sunt utile informații precum: dacă sunteți sau plănuiți să rămâneți însărcinată; dacă alăptați; dacă sunteți fumător(/oare) sau consumați alcool în mod regulat; dacă aveți orice tip de alergie sau de intoleranțe alimentare și cum se manifestă. Esențial pentru medic este să știe dacă urmați vreun tratament, pentru că este posibil ca unele tratamente să fie întrerupte. Aceste tratamente ar putea fi: anticoagulantele; unele antiinflamatoare; extracte din plante, vitamine și alte suplimente alimentare.


- Ce se întâmplă în timpul procedurii?
Tratamentul durează între 45 și 60 de minute, iar timpul total alocat pregătirii, efectuării ablației și recuperării este de aproximativ 1-3 ore. Avantajul este că la finalul procedurii pacientul poate pleca acasă. Ablația prin radiofrecvență a venei varicoase presupune următorii pași:

  • Pacientul stă întins pe un pat de spital;
  • Pentru ghidarea procedurii, în mod obișnuit se utilizează ecografia;
  • Se va efectua anestezia piciorului la nivelul căruia trebuie tratată vena varicoasă;
  • După instalarea anesteziei, se va puncționa vena în cauză cu un ac;
  • Cateterul atașat la o sursă de căldură produsă prin radiofrecvență este inserat în venă;
  • Se suplimentează cu anestezic în jurul venei tratate pentru efectuarea compresiei necesare realizării contactului cât mai strâns între cateter și peretele vascular;
  • După poziționarea lui corectă, cateterul este tras încet înapoi, eliberând căldură și determinând astfel închiderea venei varicoase;
  • După încheierea tratamentului, cateterul este îndepărtat. Se aplică presiune la nivelul inciziei pentru a efectua hemostaza. În final se aplică un ciorap de compresie sau un bandaj la nivelul membrului inferior tratat.

- Cum se poate recupera acasa pacientul?
Cel mai important lucru în procesul de recuperare este ca pacientul să urmeze indicațiile medicului. Printre acestea se numără: autoadministrarea corectă a medicației prescrise; îngrijirea adecvată a locului de incizie; verificarea constantă pentru semne de infecție la locul de inserție a cateterului; portul ciorapilor de compresie sau al bandajelor; menținerea membrelor inferioare ridicate conform indicațiilor primite; câteva plimbări zilnice; evitarea exercițiilor fizice intense, a ridicării de greutăți sau a statului în picioare pentru perioade lungi de timp; evitarea călătoriilor cu avionul, a băilor fierbinți și a saunelor. Pacientul trebuie să contacteze de urgență specialistul dacă: are febră peste 38˚C; dureri în piept sau tulburări de respirație; semne de infecție la locul de inserție a cateterului; amorțeală semnificativă sau prurit al membrului tratat; durere puternică sau edem la nivelul piciorului tratat.

- Cat de eficientă este ablația prin radiofrecvență?
Important pentru succesul procedurii este ca medicul care o efectuează să aibă experiență în domeniu. În acest caz, 97 din 100 de pacienți tratați vor dobândi închiderea venelor varicoase. La doi ani de la realizarea procedurii, rezultatele ablației sunt similare celor obținute în urma chirurgiei varicelor. În cazul eșecului procedurii (adică atunci când venele varicoase nu sunt închise), se repetă ablația prin radiofrecvență sau se recurge la o altă procedură de tratament al varicelor.

- Cum poate pacientul să beneficieze de ablația prin radiofrecvență în cadrul Clinicii VASCULARTE?
În urma consultului efectuat la clinica noastră, medicul va decide necesitatea intervenției. În caz afirmativ, pacientul va fi programat pentru efectuarea procedurii, primind toate indicațiile necesare pentru pregătirea preintervențională, precum și pentru recuperarea postintervențională. În aceeași zi cu realizarea procedurii pacientul va putea să revină acasă și la activitățile obișnuite. 

Clinica VASCULARTE pune la dispoziție în premieră pe piața serviciilor medicale din România serviciul de health coaching, astfel încât după efectuarea intervenției, timp de aproxitmativ o lună pacienții primesc apel telefonic săptămânal de la un health coach pentru o monitorizare corectă a evoluției postintervenționale și a respectării recomandărilor medicului curant. 

 

Materialul este validat de Dr. Toni Feodor.