Accidentele vasculare cerebrale ischemice reprezintă a doua cauză de mortalitate și una dintre primele cauze de morbiditate la nivel global. Supraviețuitorii unui accident vascular cerebral prezintă adesea sechele permanente, cu afectare marcată a calității vieții.
Pe lângă vizitele regulate la medic și urmarea tratamentelor prescrise, controlul factorilor de risc rămâne cea mai importantă metodă de prevenție.
Cuprins
Accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă un infarct la nivelul creierului cauzat de blocarea unui vas de sânge. Oprirea fluxului sangvin este urmată de apariția hipoxiei (lipsei de oxigen) și ulterior a necrozei ireversibile în teritoriul vascular afectat.
Numeroși factori de risc sunt legați de apariția accidentelor vasculare cerebrale ischemice. Dintre aceștia, unii factori de risc sunt nemodificabili, precum vârsta, sexul (risc crescut pentru bărbați), rasa, istoricul familial de boli cardiovasculare și anumite afecțiuni genetice.
Cu atât mai mult este important să ținem sub control factorii de risc modificabili (cei care pot fi evitați, controlați sau eliminați):
Din punct de vedere etiologic, accidentele vasculare cerebrale pot fi cauzate de următoarele mecanisme:
Simptomele și semnele determinate de un accident vascular cerebral ischemic acut sunt influențate de mărimea, localizarea și numărul zonelor de infarct. Manifestările pot fi multiple, însă cele mai frecvente includ deficitul motor brusc instalat, de obicei pe o jumătate de corp, tulburările de sensibilitate (amorțeală sau furnicături) sau de vedere, tulburările de limbaj sau de pronunție a cuvintelor, deficitele neurologice din sfera craniului (nervilor cranieni) precum asimetria facială, dificultăți în a înghiți, vederea dublă etc.
Trebuie reținut că simptomele asociate unui accident vascular cerebral prezintă o instalare acută, bruscă (se instalează în câteva minute, maxim ore).
Diagnosticul de accident vascular cerebral ischemic acut se stabilește pe baza datelor clinice și imagistice efectuate în urgență! Accidentul vascular cerebral ischemic acut reprezintă o urgență absolută, iar prezentarea în cel mai scurt timp la camera de gardă este vitală!
În primele 4,5 ore de la debutul simptomelor (și în anumite situații până la 6 ore), medicii pot încerca să restabilească fluxul sangvin la nivelul vasului afectat prin proceduri de revascularizare (tromboliză sau trombectomie mecanică).
Odată depășită etapa acută, pacienții vor primi un tratament cronic la domiciliu bazat pe etiologia (cauza) accidentului lor vascular. Unii pacienți vor primi tratament cu antiagregante plachetare, în timp ce alții vor primi indicația de anticoagulante pe termen lung.
Majoritatea pacienților vor primi indicația de tratament cu statină.
Controlul factorilor de risc ar trebui să fie un element central al profilaxiei secundare, prin ajustarea schemei terapeutice și schimbarea stilului de viață. Este posibil ca medicii să indice și alte investigații sau proceduri pe care să le efectuați, fie pentru profilaxia secundară (prevenția) unui nou accident vascular cerebral, fie pentru a continua investigațiile etiologice.
Aceste investigații pot include ecografie Doppler a vaselor cervico-cerebrale, monitorizarea tensiunii sau a ritmului cardiac în regim ambulatoriu, ecocardiografii etc.
Material realizat de Dr. Vlad Tiu - Medic specialist Neurologie