Dr. Toni Feodor - Ai grijă de picioarele celor care ți-au vegheat primii pași!

Ai grijă de picioarele celor care ți-au vegheat primii pași!

Ai grijă de picioarele celor care ți-au vegheat primii pași!

Ai crescut „în picioarele lor”. Părinților și bunicilor le datorezi primii pasi! Când ai învățat să mergi, pașii lor ți se păreau pași de uriași și abia țineai pasul cu ei. Cu toate acestea, ei au avut răbdare și te-au înconjurat cu atenție și drag! Acum e rândul tău să fii atent la pașii lor!

Tu știi cum (mai) arată picioarele părinților și bunicilor tăi? 

Ulcerul venos este în special o problemă a părinților și bunicilor noștri - estimările arată că una din cincizeci de persoane cu vârsta peste 80 ani prezintă ulcer venos, dar totodată această afecțiune poate apărea și la persoane mai tinere.

Ulcere. Adică răni. Ulcerul venos este O RANĂ. Și, deși se spune că timpul vindecă orice rană (chiar și în Medicină), în cazul acestei probleme de sănătate prezentarea la medic în cel mai scurt timp posibil face diferența între vindecare și amputare. 

Ulcerul venos al membrului inferior reprezintă o afecțiune cronică. În unele cazuri se vindecă în mai mult de două săptămâni. De obicei, rănile se dezvoltă pe partea internă a piciorului, deasupra gleznei. Ulcerul venos se diferențiază de alte tipuri de ulcer al membrului inferior și anume: ulcerul arterial, diabetic, vasculitic (întâlnit în poliartrita reumatoidă și lupus), traumatic, malign. Ulcerul venos este cel mai adesea o consecință care apare după varice, un episod anterior de ulcer venos, vârstă înaintată, tromboză venoasă profundă în antecedente, osteoartrită, o rană la picior, obezitate, paralizie, operație recentă de protezare a șoldului sau genunchiului.
 

Durata de evoluție a ulcerului de gambă poate varia de la câteva săptămâni, la ani

Veghează atent picioarele vârstnicilor dragi din viața ta! Printre ei poate fi profesorul care a stat în picioare ore în șir, fără să simtă oboseala, pentru ca tu să prinzi drag de învățătură și să fii OMUL de astăzi. Poate fi cineva din familie, împovărat de bătrânețe, pentru care în ultima vreme nu ai mai avut timp... Poate fi un om sărman care nu are acces la îngrijire personală... Orice semn de îngrijorare este un motiv să te adresezi medicului, deoarece durata de evoluție a ulcerului de gambă poate varia de la câteva săptămâni, la ani. Simptomele includ durere, prurit, edem al gleznelor. Se mai pot întâlni: tegument îndurat sau decolorat/întunecat în jurul ariei ulcerate, de la nivelul căreia se pot evidenția secreții putride, senzație de picior greu, eczemă varicoasă (picior roșu, cu prurit și descuamări tegumentare), vene varicoase. Pot să apară și semnele unei infecții la nivelul ulcerului: durerea se accentuează, secrețiile devin verzui; apar roșeața și umflarea pielii din jurul ulcerului; febra; un miros neplăcut.

Ulcerul venos este aproape un stigmat social și are consecințe medicale și socio-economice. Pentru pacient, ulcerul venos este o condamnare la durere și la izolarea de cei din jur. Durerea fizică este depășită de impactul emoțional, pentru că pacientul ajunge să își închidă viața.   

Poți preveni apariția ulcerului venos prin purtarea ciorapilor de compresie, scăderea ponderală, exerciții fizice regulate, repaus cu picioarele ridicate, renunțarea la fumat. Adică prin grija pentru cel care are factori de risc. 

Nicio rețetă medicală nu prescrie plimbări în parc, cumpărături în magazinele de specialitate care vin în ajutorul celor cu probleme de sănătate și povești în living, printre perne care susțin picioarele obosite. Dar și astfel poți avea grijă de seniorii din viața ta!

 

Consultă specialistul!

La primul semn care aduce îngrijorare, vino la medic! În cele mai multe situații, diagnosticul se bazează pe simptome și examinarea piciorului afectat, deși uneori pot fi necesare și investigații suplimentare. Anamneza se va axa pe prezența gleznelor umflate și pe existența pielii decolorate sau îndurate. Va viza totodată identificarea cauzei sistemice: diabet, tromboză venoasă profundă, mici traumatisme locale sau operații recente la nivelul membrelor inferioare, un episod anterior de ulcer venos. Ulterior va fi examinat piciorul atât în poziția „în picioare”, cât și culcat, pentru evidențierea varicelor (mai ușor de vizualizat din picioare) și a ulcerului (mai ușor de examinat în poziție culcată). Se mai poate efectua o evaluare Doppler, care constă în compararea presiunii arteriale între brațe și glezne, pentru a exclude o boală arterială periferică (unde presiunea în glezne e mai scăzută decât în brațe).

 

Tratează!

Vestea bună este că majoritatea ulcerelor se vindecă în 3-4 luni, dacă urmează tratamentul profesionist corect inițiat și monitorizat de către un expert în terapia compresivă a ulcerelor de picior. Există, totuși, cazuri care se vindecă mai greu și, rareori, deloc. Tratamentul propriu-zis include: curățarea și igiena rănii; utilizarea de bandaje sau ciorapi de compresie pentru a îmbunătăți fluxul venos la nivelul membrelor inferioare; antibioticele în caz de infecție; creme hidratante sau cu corticosteroizi în caz de eczemă varicoasă; tratamentul bolii de fond. Este important de reținut că un ulcer venos odată vindecat nu înseamnă ca nu poate să reapară, dimpotrivă, un episod de ulcer venos crește riscul de apariție a unui alt episod similar la distanță de luni sau ani. Cea mai eficientă metodă de a preveni reapariția ulcerului este purtarea ciorapilor de compresie.

 

Vă așteptăm la Clinica VASCULARTE, unde tratăm cu succes ulcerul venos!