Tromboza venoasă profundă se vindecă

Anotimpurile trombozei

31 March, 2023
Anotimpurile trombozei

Tromboza venoasă profundă se vindecă. E nevoie de medicația potrivită, de intervenții minim invazive, de răbdare, încredere și mult optimism!

Deși lumea medicală a declarat ziua de 13 octombrie ca fiind Ziua Mondială a Trombozei, ca un semn de conștientizare asupra bolii și efectelor acesteia, pentru noi „anotimpurile trombozei” sunt, de fapt, un semn că tromboza venoasă profundă ar trebui să rămână în atenția permanentă a tuturor persoanelor – mai ales a celor cu factori de risc – nu doar o dată pe an, ci în special în perioadele de schimbare a temperaturii. Cum ar fi chiar perioada aceasta.   

În mod inexplicabil chiar și pentru știință, schimbarea anotimpurilor aduce creșterea incidenței trombozei venoase profunde, statisticile arătând creșteri de două până la cinci ori ale numărului de pacienți care se confruntă cu tromboză venoasă profundă. Realitatea din sistemul medical oferă date clare, în timp ce natura prezintă, și ea, propriile concluzii: soarele – dar nu în exces – este un factor protector al organismului împotriva trombozei venoase profunde, în timp ce studiile se concentrează asupra posibilității ca frigul să fie luat în calcul drept un factor favorizant pentru tromboza venoasă profundă pentru că, atunci când temperaturile scad, venele par a-și piarde complianța. Tocmai de aceea, schimbarea anotimpurilor ar trebui să fie un motiv în plus de prudență, mai ales pentru pacienții cu factori de risc. Printre aceștia – persoanele care au suferit recent o intervenție chirurgicală, persoanele care au în istoricul familial cazuri de tromboză venoasă profundă, persoanele care sunt supuse imobilizării prelungite, persoanele care suferă de obezitate, de insuficiență venoasă cronică, persoanele care s-au confruntat cu diferite tipuri de cancere care pot determina reacții paraneoplazice, reacții la distanță de originea tumorii, printre care și trombozele. Riscuri importante sunt prezente la persoanele care au suferit traumatisme, dar și la acele persoane expuse unor drumuri lungi cu avionul. Sarcina sau tratamentul îndelungat cu anticoncepționale orale sunt, de asemenea, factori de risc. 

„Anotimpurile” trombozei pot avea legătură și cu „anotimpurile” vârstelor unui pacient. De exemplu, venele unei persoane de 60 de ani au jumătate din elasticitatea din tinerețe. Deci, în cazul unei persoane vârstnice, riscul de dezvoltare a trombozei venoase profunde crește cu 50% față de situația aceleiași persoane, la o vârstă tânără. 

Cu ceva timp în urmă, când profilaxia în ceea ce privește tromboza venoasă profundă nu reprezenta o prioritate, riscurile apariției trombozei venoase profunde în urma unei intervenții chirurgicale erau considerabile. (Chirurgia fracturii de șold – 75%, chirurgia genunchiului – 60%, artroplastia de șold – 55%, chirurgia ginecologică – 40%, prostatectomie – 40%, chirurgia abdominală – 35%, neurochirurgia – 30%, hernia inghinală – 10%). Deci, cu cât riscul de sângerare este mai mare în timpul intervenției, cu atât crește riscul de tromboză.

Deși măsurile de profilaxie în cazul trombozei au crescut, precum și posibilitatea de diagnostic timpuriu, numărul cazurilor de tromboză venoasă profundă nu a scăzut. Însă nu toți cei care se confruntă cu această problemă de sănătate știu să asocieze corect indiciile încă de la început astfel încât să prioritizeze consultul medical și de aceea între declanșarea trombozei venoase profunde și prezentarea pacientului într-un cabinet medical specializat pot trece și câteva săptămâni... Iar avantajul pe care îl puteți căpăta în întrecerea cu timpul, pentru tratarea trombozei venoase profunde, este cel mai de preț atu, întrucât întârzierile se plătesc, uneori, cu viața.

Pentru pacientul neobișnuit cu lumea medicală, o simplă căutare pe internet a diagnosticului „tromboză venoasă profundă” aduce spaimă și deznădejde, întrucât majoritatea informațiilor duc către cel mai îngrijorător scenariu posibil: embolismul pulmonar. Adică, dacă boala nu este tratată, fragmente din tromb pot ajunge în arborele vascular pulmonar, unde provoacă manifestări respiratorii severe care pot duce la decesul pacientului.

Însă un consult la timp în cabinetul chirurgului vascular poate schimba acest scenariu trist, într-unul care îl face pe pacient ca, după tratament, să își poată continua viața normal. Tromboza venoasă profundă este o boală vindecabilă!

Dacă ați ajuns să citiți acest articol, fie dumneavoastră ați primit acest diagnostic, fie cineva drag pe care doriți să îl protejați. Și probabil că deja știți că tratatele de specialitate definesc tromboza venoasă profundă ca fiind afecțiunea vasculară provocată de obstrucția parțială sau totală a unei vene profunde de la nivelul piciorului, prin formarea și deplasarea unui tromb. La nivelul de „artă” la care a ajuns astăzi chirurgia vasculară, tromboza venoasă profundă este... absența „dansului” venei. Da, venelor le place să... „danseze”: din punct de vedere hemodinamic, circulația venoasă se face la rezistențe mici, la presiuni mici și cu o mare variabiliate a fluxului. Orice creștere a rezistenței la aflux poate determina și riscul de tromboză. 

Cel mai bun sfat pe care îl puteți găsi pe internet este să faceți o programare pentru o Ecografie Doppler – metoda care clarifică neliniștea, medicul putând vedea clar materialul trombotic, cu ajutorul ecografului.

Însă când este cazul să vă prezentați la medic?! Un indiciu clar ca un semnal de alarmă este edemul unilateral. Adică asimetria gambelor, umflarea unui picior. Odată depistată această condiție, este recomandată prezentarea în cabinetul medicului vascular în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, dacă apare durerea în timpul mersului sau în repaus, dacă aveți senzație de căldură la membrul afectat, dacă apare colorația albăstruie a pielii sau piciorul se înroșește, consultul chirurgului vascular nu doar că vă poate salva viața, dar vă poate reda și bucuria de a trăi.

Calea cea mai scurtă pentru tratarea TVP este cea trasată de chirurgul vascular, cabinetul său fiind destinația la care duc și drumurile celorlalte specialități. Tromboza venoasă profundă poate fi o boală în sine, dar poate fi și o consecință a altor patologii. În acest sens, hematologul consideră tromboza venoasă profundă ca fiind o problemă de coagulare, cardiologul se concentrează pe prevenția emboliei pulmonare și a recurenței, în timp ce chirurgul vascular privește tromboza venoasă profundă din perspectivă anatomică și funcțională pentru tot restul vieții pacientului. Deci, indiferent care medic trage semnalul de alarmă, tromboza venoasă profundă reprezintă o problemă serioasă de sănătate care necesită abordare clinică detaliată și urgentă. Diagnosticul simplu de „tromboză venoasă” este insuficient. În studierea fiecărui caz trebuie analizată încărcătura, extensia anatomică a trombozei și cauzele care au dus la apariție.

Mai mult decât atât, un „episod” de tromboză venoasă profundă schimbă perspectiva întregului parcurs al vieții pacientului, pentru că, după ce depășește momentul critic, pacientul intră în categoria celor cu sindrom post-trombotic. Medicul vascular este cel care privește în ansamblu calitatea vieții unui asemenea pacient.

Însă vestea bună este că măsurile terapeutice luate din timp au rolul de a stopa creșterea în volum a trombului intravenos, reduc riscurile de formare a altor trombi intravasculari și previn migrarea acestora la nivel pulmonar.

Preparatele medicamentoase de bază utilizate în tratamentul trombozei venoase profunde sunt heparina injectabilă cu greutate moleculară mică sau, mai nou, cu anticoagulante moderne care nu necesită verificarea coagulării prin analiza constantă a valorii INR.  Deci, după ce se pune diagnosticul, tratamentul anticoagulant este regulă! Urmează atenția asupra compresiei. Tratamentul anticoagulant nu rezolvă „problema”, adică nu topește cheagurile, el previne extensia trombozei și reapariția ei. Compresia este cea care încearcă să inițieze procesul de fibrinoliză, adică topirea fiziologică a cheagului. Piciorul este bandajat și, în felul acesta, vena trombozată ținută sub presiune va iniția fibrinoliza. Nici compresia nu este suficientă dacă nu se introduce pompa musculară gambieră. Pompa musculară gambieră înseamnă… mers! Dacă pacientul nu poate merge, atunci se pun niște electrozi, adică se face electrostimulare gambieră. Pentru fibrinoliza fiziologică inițiată de compresie și susținută de activitatea musculară, mai este nevoie de un tratament antiinflamator venos specific care, la noi, este un complex de factori naturali care protejează vena. Tratamentul pe care Clinica Vascularte îl propune se diferențiază în România tocmai datorită complexității pe care o cumprindem și atenției la detaliile care pot apărea pe parcursul procedurilor.

Vestea și mai bună este că niciuna dintre căile de tratament nu este dureroasă, dimpotrivă durerea este ameliorată imediat după ce se aplică tratamentul compresiv și se inițiază tratamentul anticoagulant.

Schimbările anotimpurilor aduc Lumii și melancolie, și speranță. Întocmai cum posibilitatea confruntării cu un diagnostic de tromboză venoasă profundă vă poate aduce îngrijorare, dar și încredere că echipa clinicii Vascularte poate schimba toate „anotimpurile” trombozei, transfomându-le doar în „primăveri” cu speranță și vindecare.