Câte tipuri de varice există? Simptome, prevenție, tratament | vascularte.ro

Câte tipuri de varice există? Simptome, prevenție, tratament

Câte tipuri de varice există? Simptome, prevenție, tratament

Boala varicoasă sau varicele reprezintă dilatația permanentă a venelor care apare la nivelul membrelor inferioare. Varicele sunt de mai multe tipuri, iar tratamentul diferă, de la caz la caz, în funcție de gravitatea sau complexitatea cazului. 

Boala varicoasă este întâlnită atât la pacienții femei, cât și la pacienții bărbați. Cu toate acestea, riscul instalării acesteia este mai mare la femei, aproximativ 60% dintre pacienții care suferă de boala varicoasă fiind de sex feminin. În general, boala se instalează după vârsta de 25 de ani și este mai des întâlnită în anumite zone geografice, printre care Europa Centrală. Motivul nu este încă pe deplin cunoscut.

Cuprins

Care sunt cauzele apariției varicelor?

Boala varicoasă reprezintă dilatarea venoasă ireversibilă, cu apariția venelor sinuoase la nivel subcutanat. Aceasta apare în urma slăbirii rezistenței peretelui venos și a funcționării deficitare a valvelor venoase. Gravitația face ca venele superficiale să își mărească volumul, devenind dureroase, în timp.

Netratată, această afecțiune poate duce la apariția unor complicații. De aceea este recomandată diagnosticarea timpurie, alături de tratament corespunzător.

În unele cazuri, apariția varicelor este declanșată de coagularea sângelui în vene, adică de tromboza venoasă. Boala varicoasă poate fi și congenitală. În acest caz apare ca urmare a absenței valvelor venoase la naștere sau a funcționării deficitare a valvelor pe traseul venelor piciorului.

Funcționarea deficitară a valvelor se numește incompetență valvulară și este incapacitatea valvelor de a se închide asigurând astfel reîntoarcerea eficientă a sângelui din periferie către inimă. Ca urmare, sângele „cade” sub acțiune gravitațională în porțiunea declivă a membrelor inferioare, proces numit reflux venos.

Care sunt simptomele varicelor?

În etapele inițiale, varicele pot fi asimptomatice. Simptomele apar ulterior, când boala evoluează. Incompetența valvulară duce în timp la creșterea presiunii în venele picioarelor și la apariția unor simptome precum:

  • Durere
  • Picioare umflate
  • Sângerare
  • Senzație de neliniște
  • Oboseală
  • Mâncărimi la nivelul membrelor inferioare

Dacă nu este tratată, boala varicoasă poate declanșa apariția trombozei și a ulcerului varicos.

Câte tipuri de varice există?

Varicele sunt de două tipuri.

Varice primare

Acestea se dezvoltă în absența unei afecțiuni favorizante și au componentă genetică (sunt moștenite). Mai exact, dacă este moștenită gena care produce colagen de o calitate inferioară se ajunge la apariția unor vene cu pereți mai slabi. Colagenul din structura venelor este principalul material de rezistență, iar acesta cedează sub greutatea/presiunea coloanei de sânge, dilatându-se. În cazul varicelor primare care au cauză genetică, factorul ereditar determină apariția recidivelor în urma tratamentului chirurgical inițial.

Există posibilitatea ca după efectuarea unui tratament chirurgical inițial să apară o recidivă varicoasă, aceasta fiind o afecțiune actuală care se încadrează în contextul unei boli progresive: boala venoasă cronică. Potrivit studiilor, recurența varicelor de la intervenția primară este cuprinsă între 6,6-37% la 2 ani și până la 51% la 5 ani.

Varice secundare 

Apar ca o manifestare ulterioară unui episod de tromboză venoasă acută. De cele mai multe ori, varicele secundare sunt localizate la nivelul membrelor inferioare, organelor genitale, pelvisului, dar și la nivel esofagian.

Cum poate fi diagnosticată boala varicoasă?

În fazele incipiente, boala varicoasă este asimptomatică, tocmai de aceea, în majoritatea cazurilor, pacienții ajung pentru consult de specialitate în stadiile avansate ale bolii.

Printre investigațiile utilizate în diagnosticul și monitorizarea bolii varicoase se numără Doppler-ul continuu și ecografia Doppler color. 

 

Cum poate fi tratată boala varicoasă?

Tratamentul bolii varicoase se realizează în funcție de mărimea venelor, simptome și afecțiuni asociate, precum și în funcție de localizarea afecțiunii.

Există mai multe variante de tratament, iar decizia aparține medicului de specialitate sau echipei interdisciplinare care monitorizează cazul.

Cel mai eficient tip de tratament este cel minim invaziv. În prezent, tehnicile clasice de chirurgie sunt utilizate mai rar, fiind preferate procedurile precum: 

  • ablații endodermice
  • crioablații
  • ablațiile chimice

Obiectivele intervenției chirurgicale sunt de a stopa refluxul venos și de a îndepărta dilatațiile varicoase secundare.

Ce metode de tratament pentru varice există în cadrul Clinicii VASCULARTE?

În cadrul Clinicii Vascularte, toate intervențiile sunt minim invazive. Tratamentul este personalizat și are la bază mappingul hemodinamic preoperator în care este analizată starea întregului sistem venos și sunt identificate sursele  de reflux.

Tratamentul cu radiofrecvență (RF) este o metodă  minim invazivă de ablație termică. Acesta folosește unde de înaltă frecvență pentru închiderea fibrotică a venei. Acest tip de tratament nu necesită spitalizare, recuperarea fiind rapidă. Tratamentul cu radiofrecvență nu implică inclizii și reprezintă o metodă de tratament sigură, cu riscuri minime și rezultate estetice excepționale.

Tratamentul cu LASER endovenos este tot o metodă minim-invazivă de ablație termică, o metodă care folosește lumina amplificată. Tratamentul are rezultate estetice și funcționale pe termen lung.

Venaseal este metoda de tratament cel mai puțin invazivă. Venaseal presupune lipirea venei cu ajutorul cianoacrilatului (superglue), rezultatul final fiind închiderea venei și abolirea refluxului. Această metodă este contraindicată în cazul varicelor dilatate.

Scleroterapia este o metodă frecvent utilizată, cu rezultate foarte bune în cazul venelor de mici dimensiuni. Metoda este complementară tratamentelor endovenoase termice, fiind recomandată în cazul recidivei varicelor.

Microscleroterapia este recomandată în cazul venelor sparte, foarte fine, în formă de pânză de păianjen.  

În cazul dilatațiilor venoase de dimensiuni mari se utilizează macroscleroterapia, un procedeu similar scleroterapiei.

Controlul periodic post-procedural și/sau internarea sunt obligatorii și permit efectuarea tratamentelor complementare (scleroterapie) la primele manifestări de recidivă varicoasă.

Poate fi prevenită apariția varicelor?

Nu există nicio metodă de a preveni 100% apariția acestei afecțiuni. Există însă o serie de recomandări care pot duce la îmbunătățirea circulației sângelui, pentru a reduce riscul instalării bolii venoase.

Acestea sunt:

  • Exerciții fizice zilnice pentru gambe
  • Evitarea hainelor mulate, care să îngreuneze circulația sângelui
  • Folosirea ciorapilor de compresie
  • Echilibru hormonal/ Eliminarea fluctuației hormonale