Ce se ascunde în spatele unor vene sparte dureroase?

06 July, 2023
Ce se ascunde în spatele unor vene sparte dureroase?

Pacientă în vârstă de 40 de ani acuza dureri la nivelul ambelor gambe. Pacienta a fost examinată în repetate rânduri pentru aceste vene sparte extensive pe toată coapsa și pe gambă. Ecografia arată cu totul altceva! Durerile sunt accentuate de menstruație și iradiază pe traseul nervului sciatic. Surpriza este că la examinarea cu ecograful a venelor, analiza nu arăta modificări. În schimb, examinarea nervului sciatic arăta prezența varicelor în teaca nervului sciatic.

Ce semnificație au acestea?

Venele se dezvoltă în prezența unui nerv. În mod normal, nervul sciatic - în perioada embrionară - prezintă o venă a sa, care la naștere se atrofiază. La unele persoane rămâne permanent deschisă și apar aceste varice - varice ale nervului sciatic, care de regulă sunt dureroase. Ele apar pe tot traseul nervului și se pot confunda ușor cu patologia nervului sciatic. Există situații în care, deși venele s-au închis, ele se reperemabilizează din cauza unor tromboze venoase profunde. În acest caz, însă fluxul sângelui este de jos în sus către inimă. Cazul prezentat are un flux inversat, de sus în jos, ceea ce creează presiune în jurul nervului și durere.

O altă situație este boala venoasă cronică pelvină, în care conexiunile dintre venele din jurul uterului și conexiunile cu venele nervului sciatic permit redeschiderea acestor vene embrionare și cu inversarea fluxului. Singura metodă de tratament este scleroterapia cu spumă sub ghidaj ecografic.