Consilierea de nutritie: cand este necesara si ce beneficii aduce

Consilierea de nutritie

21 October, 2022
Consilierea de nutritie

a. Care este rolul unei alimentatii sanatoase pentru obtinerea si mentinerea unui stil de viata echilibrat?

In prezent, viata a dobandit o viteza de neimaginat, in asa fel incat activitatile care tin de stilul de viata sunt primele afectate. Cel mai important palier influentat de ritmul alert, stresul, timpul liber tot mai restrans si joburile tot mai solicitante este cel al alimentatiei. intr-o asemenea societate, e necesara ajustarea nutritiei la conditiile de viata si de munca. Astfel, se impune tot mai mult o alimentatie sanatoasa si echilibrata pentru a contracara efectele nocive ale mediului inconjurator si pentru a face fata unui stil de viata hiperactiv.
Totodata, dieta este cel mai important determinat in cazul bolilor cronice netransmisibile precum diabetul. Impactul nutritiei inca din timpul sarcinii devine din ce in ce mai cercetat, astfel ca femeile gravide pot beneficia in mod semnificativ de asemenea de avantajele unei alimentatii bine orientate si personalizate este cea a. Pentru toate aceste categorii, sfatul medicului nutritionist este esential. Acesta poate indica diete personalizate in functie de nevoile pacientului sau ale individului dornic sa-si echilibreze stilul de viata.

 

b. Care este rolul dietei in diabet si boli metabolice sau de nutritie?

1. Ce sunt metabolismul si bolile metabolice?
Alimentele consumate sunt descompuse in cadrul organismului in componente mai simple, precum proteine, glucide si lipide.  Acestea vor intra in reactii chimice complexe, prin care se asigura energia, regenerare si cresterea celulelor. Metabolismul este un sistem de reglaj biologic complex prin care se produce un schimb continuu de substante vitale si energie intre organism si mediul inconjurator. in acest fel, organismul preia substantele nutritive, elimina produsii secundari, nefolositori sau toxici.       
Afectiunile metabolice se manifesta la nivelul celulelor si se exprima in diferite forme, fiind reactii chimice anormale de la nivelul transportului sau sintezei proteice, glucidice ori lipidice. Asemenea anomalii sunt determinate fie genetic (prezenta unor factori ereditari, unele fiind diagnosticate la nastere), fie sub efectul factorilor de mediu sau drept consecinta a prezentei altor boli dobandite pe parcursul vietii. Cele mai frecvente boli metabolice sunt diabetul zaharat de tip 2 si obezitatea. 

2. Care sunt cele mai frecvente boli metabolice si de nutritie ?
Diabetul: este o boala cronica, determinata de faptul ca fie pancreasul are o productie inadecvata de insulina, fie organismul nu foloseste adecvat insulina (insulino-rezistenta). Acest fapt determina tulburari ale proceselor de metabolizare a tuturor macronutrientilor – lipide, glucide si proteine. Specialistii sustin ca in 10 ani, in Romania, procentul de diabetici se va dubla, in prezent, 11% din populatia tarii suferind de aceasta boala metabolica. Prima decizie a medicului specialist in diabet, boli metabolice si de nutritie este sa recomande pacientului nou diagnosticat ajustarea stilului de viata si mai ales a dietei.
Obezitatea: este o afectiune foarte frecventa si, caracterizata printr-un indice de masa corporala peste 30 kg/mp si de regula, nu e de sine statatoare, ci se asociaza cu alte afectiuni cronice cum sunt: diabetul, sindromul de apnee in somn, diverse afectiuni osoase sau articulare si mai ales bolile cardiovasculare. Totodata, stilul de viata al omului actual  asociaza adesea  sedentarism, stres dificil de managerizat  sisupraalimentare sau tulburarile anxios-depresive.

Guta: este o boala metabolica mai des intalnita in randul barbatilor, asociata frecvent cu un consum excesiv de proteine animale (mai ales din carne) si care determina acumularea de acid uric in organism sub forma de cristale la nivelul articulatiilor. De aceea, de prima intentie este schimbarea alimentatiei sub ghidajul atent al medicului nutritionist.
Dislipidemiile reprezinta o dereglere frecventa a metabolismului lipic, cu impact semnificativ asupra riscului cardiovascular, in special riscul de a face infarct.


3. Care e rolul dietei in bolile metabolice?
Expertii in nutritie sunt cei care pot prescrie o dieta personalizata in functie de nevoile fiecarui organism in parte. Indicatiile terapeutice vor tine cont de rezultatele analizelor medicale, de stilul de viata actual al pacientului, de capacitatea acestuia de adaptare la cerintele nutritionale ale conditiei lui si de prezenta unei boli metabolice sau de nutritie. Medicul nutritionist e capabil sa calculeze necesarul energetic al individului si sa ajusteze dieta in functie de nevoile fiecarui pacient. 
Astfel, rolul unui specialist este atat sa previna aparitia unor boli cronice precum diabetul, sindromul metabolic, obezitatea etc., precum si sa trateze asemenea afectiuni prin stabilirea unei conduite alimentare echilibrate si tintite. Important de retinut este faptul ca in majoritatea afectiunilor metabolice si de nutritie rolul dietei este adjuvant, nu curativ, dar in realizarea preventiei dieta are un statut esential. Tocmai de aceea, o nutritie adecvata se adreseaza nu doar persoanelor deja bolnave, care, de cele mai multe ori, necesita tratament medicamentos, ci mai ales celor inca sanatoase, dar cu multipli factori de risc si cu un stil de viata dezechilibrat.

 

c. Ce sfaturi utile putem oferi femeilor gravide in ceea ce priveste nutritia din timpul sarcinii?

In timpul sarcinii, femeia se poate confrunta cu foarte multe schimbari, printre care se numara si diabetul gestational, o afectiune tranzitorie, caci dupa nastere, de regula, dispare. Chiar si asa, o sarcina de acest fel trebuie monitorizata cu atentie si tratata, caci prezinta riscuri atat pentru mama, cat si pentru fat, cel mai frecvent intalnit risc fiind nasterea prematura. Uneori asimptomatic, diabetul gestational nu trebuie ignorat si de aceea se recomanda ca in saptamanile 24-28 de sarcina sa se efectueze un test de toleranta la glucoza. Odata diagnosticata, afectiunea necesita implicarea medicului specialist in diabet, boli metabolice si de nutritie. Acesta va stabili directiile terapeutice legate de alimentatie pentru un control optim al glicemiei.. in acest sens, independent de prezenta diabetului in timpul sarcinii, o femeie gravida nu ar trebui sa ia in greutate mai mult de 8-12 kg.
Orice femeie gravida, fie ca prezinta o sarcina cu risc, fie ca are o evolutie normala a acesteia, are nevoie de o dieta echilibrata, care sa determine o dezvoltare armonioasa a fatului. De aceea, consilierea medicului nutritionist constituie un demers important in timpul celor noua luni de sarcina. Dieta in sarcina consta in stabilirea unui meniu variat, adaptat nevoilor femeii gravide in functie de fiecare trimestru de sarcina. in acest sens, in primul trimestru, cantitatea alimentara ar trebui sa se mentina ca inainte de conceptie, dar cu o ingestie crescuta de alimente bogate in acid folic, vitaminele B6, B12 si H. in urmatoarele doua trimestre, se recomanda cresterea cantitativa si calitativa a alimentelor, gravida urmarind ca mesele ei sa contina nutrienti precum proteine, calciu, iod, zinc, fier, Omega 3, acid folic, vitamina C sau vitamine din complexul B. Aceste indicatii generale sunt, de altfel, personalizate de catre nutritionist in functie de varsta sarcinii, parametrii fizici ai gravidei (greutate, inaltime, varsta), de istoricul ei medical, precum si de profilul de activitate pe care-l intreprinde (munca de birou, munca fizica etc.).

 

d. intrebari frecvente

1. Care sunt semnele generale care sa ma faca sa ma gandesc ca as putea suferi de o boala metabolica?
in primul rand cresterea masei corporale cu peste 10-15% din greutate. De asemenea modificari ale parametrilor biologici observati in analize, precum glicemia, colesterolul, trigliceridele, acidul uric si tranzaminazele. in al doilea rand predispozitia genetica, in special daca avem o ruda de gradul 1 cu diabet, obezitate sau boli cardiovasculare. Un alt factor deseori ignorat este prezenta sindromului de ovare polichistice, care se asociaza cu insulino-rezistenta si risc de  face diabet de tip 2. 

2. Diabetul se vindeca?
Nu, dar diabetul de tip 2 poate intra in remisie daca in primii de la debutul bolii persoana reuseste sa scada in greutate. Diabetul zaharat este o afectiune cronica, progresiva in lipsa unui tratament adecvat. Acesta consta in administrarea de medicamente, uneori de insulina si in toate cazurile de ajustarea alimentatiei la un stil de viata sarac in carbohidrati si lipide.

3. Medicamentele sunt singurele care ma ajuta sa scad glicemia?
Nu. Exista o faza initiala, cu valori glicemice de granita, numita prediabet. La acest nivel, hiperglicemia poate fi controlata printr-un stil de viata activ, echilibrat si o alimentatie adecvata si atent monitorizata de catre un specialist in nutritie. Pentru asemenea cazuri, nu sunt necesare medicamentele, dar scaderea ponderala este cheia.

4. Ma pot ingrasa oricat de mult in timpul sarcinii?
Nu. in functie de istoricul medical, greutatea gravidei inainte de nastere, activitatea zilnica, comorbiditati, se recomanda femeilor gravide o luare in greutate pana la termen intre 8 si 12 kg.

5. Daca fac diabet in timpul sarcinii inseamna ca voi avea diabet toata viata?
Nu. Diabetul gestational este o categorie aparte de diabet care, de cele mai multe ori, se remite dupa nastere. insa, pentru ca acest fapt sa se intample, gravida cu diabet trebuie sa urmeze indeaproape sfaturile medicului specialist in Diabet, boli metabolice si de nutritie. Acesta ii va indica atat un regim alimentar, un profil de activitati zilnice, precum si un tratament, daca e necesar. 

6. Cui ar trebui sa ma adresez in lupta impotriva kilogramelor?
Expertul in tulburari ale masei corporale, fie subpondere, fie suprapondere sau obezitate, este medicul specialist in Diabet, boli metabolice si de nutritie.

 

e. Ce va poate oferi echipa Vascularte?

Clinica Vascularte colaboreaza cu o echipa de medici specialisti in Diabet, boli metabolice si de nutritie. Printre ei se numara si: dr. Grigorina Mitrofan, dr. Mihaela Ciaus si dr. Monia Antohe. Acestia va stau la dispozitie pentru consiliere nutritionala in cazul unor boli metabolice, pentru strategii de preventie si pentru monitorizarea si tratamentul diabetului gestational.