Ecografia Doppler vascular: ce este, cum se realizeaza si la ce ajuta

Ecografia Doppler vascular: ce este, cum se realizează și la ce ajută

Ecografia Doppler vascular: ce este, cum se realizează și la ce ajută

Ce este Ecografia Doppler Vasculară?

Ecografia Doppler vasculară este una dintre investigațiile imagistice care se realizează cu ultrasunete, fiind o procedură nedureroasă, neiradiantă și noninvazivă. În plus față de metoda ecografică clasică, aceasta utilizează efectul Doppler pentru o mai bună analiză a vitezei de deplasare a sângelui în vase. Efectul Doppler se referă la faptul că la nivelul transductorului se emite o undă cu frecvență cunoscută ce intră în contact și este modificată de frecvența undei emise de coloana sangvină, fie arterială, fie venoasă. Aparatul va înregistra automat diferența de frecvență între unda trimisă și cea reflectată, iar dispozitivul computerizat care preia informația o transformă în imagini color ce pot fi ulterior vizualizate și interpretate de către specialist.
O asemenea investigație are multiple utilizări, însă cel mai frecvent Ecografia Doppler vasculară este o metodă de diagnostic al diferitelor afecțiuni vasculare referitoare la hemodinamică și la aspectul pereților vasculari. Ca alternativă la metodele mai invazive, Ecografia Doppler este o soluție imagistică noninvazivă care implică puține riscuri, o pregătire minimă, niciun efect secundar și nicio contraindicație.
Ecografia Doppler vasculară poate fi arterială sau venoasă, cu ajutorul ei fiind posibilă diagnosticarea diferitelor afecțiuni specifice arterelor (cum e arteriopatia cronică obliterantă a membrelor inferioare – acronimul ACOMI) sau venelor (cele mai des întâlnite afecțiuni fiind varicele și tromboza venoasă profundă).
Investigația propriu-zisă poate avea o durată între un sfert de oră și o oră, în funcție de calitatea achizițiilor, de indicațiile acesteia, de experiența specialistului care efectuează procedura și de aria examinată. Un aparat performant, așa cum pune la dispoziție Clinica VASCULARTE, oferă imagini de calitate și posibilitatea unor achiziții eficiente, în timp optim.

 

Cum se realizează Ecografia Doppler Vascular?

Ecografia Doppler vasculară nu necesită pregătire prealabilă a pacientului. Acesta poate mânca și bea în mod obișnuit, își poate administra medicația cronică așa cum face de obicei, fără impunerea niciunei restricții alimentare sau medicale. Totuși, acesta ar trebui să fie relativ liniștit și cu o igienă corporală corespunzătoare înainte de prezentarea la medic (de exemplu, nu imediat după o oră de activitate fizică susținută). De asemenea, cu titlu de recomandare, îmbrăcămintea pacientului ar trebui să fie ușor de manipulat la nivelul zonei de interes și este preferabil ca acesta să poarte o lenjerie intimă netransparentă, căci investigația eco-Doppler a membrelor inferioare începe de obicei cu regiunea inghinală.

Procedura în sine se efectuează astfel: în cabinet, pacientul, la recomandarea medicului, fie se va așeza în poziție culcată (în clinostatism) pe o masă de examinare, fie va rămâne în poziție verticală (în ortostatism), așezat pe o scăriță de examinare. De altfel, examinarea în ortostatism este de departe poziția cea mai bună pentru acuratețea identificării traiectului venos. Aria de examinat va fi descoperită (de pildă, glezna) și la nivelul ei se va aplica un gel transparent pentru a permite atât transmiterea facilă a ultrasunetelor la nivelul țesutului, cât și eliminarea bulelor de aer dintre transductor și pielea pacientului. Examinatorul va amplasa transductorul pe piele, în zona de interes, mișcându-l și înclinându-l pentru a obține achiziții cât mai variate și exacte ale vaselor de sânge. Examinatorul poate fi medicul cardiolog, chirurgul vascular, radiologul sau tehnicianul.

 

În ce situații se recomandă efectuarea Ecografia Doppler Vascular?

Eco-Doppler vasculară se poate efectua în multiple situații, având indicații variate. Astfel, cel mai frecvent, este indicată în scop diagnostic, pentru identificarea diferitelor afecțiuni venoase și arteriale.

O altă indicație importantă este cea terapeutică, în asociere necesară cu efectuarea unor proceduri vasculare minim-invazive cum este scleroterapia sau tratamentul laser endovenos.

În plus, Ecografia Doppler vasculară se poate efectua în cadrul monitorizării eficienței diferitelor tratamente indicate, deseori pentru urmărirea efectului anticoagulantelor la pacienții cu tromboze ori al repermeabilizării fluxului arterial.

Investigația se poate folosi și țintit, când se suspicionează o afecțiune vasculară localizată – de pildă, la nivelul carotidei sau al arterelor renale etc. Totodată, procedura se poate utiliza și în context chirurgical: pre-/intra-/post-operator.

Un caz particular este indicația pre și post intervențională pentru realizarea și evaluarea fistulei arterio-venoase la pacienții cu insuficiență renală cronică în vederea hemodializei.

 

Care sunt afecțiunile care pot fi diagnosticate prin Ecografia Doppler Vascular?

Există o paletă variată de afecțiuni care pot fi diagnosticate prin intermediul Ecografiei Doppler vasculare. Acestea se pot clasifica în funcție de tipul de vas afectat – venă sau arteră și de regiunea corporală investigată.


Prin urmare, prin Eco-Doppler arterială patologia vizată include:
- ACOMI (Arteriopatia Cronică Obliterantă a Membrelor Inferioare)
- Modificări vasculare periferice date de diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau diferite afecțiuni cardiace – valvulopatii sau boli cardiace congenitale
- Suspiciunea de anevrism de aortă pentru a stabili necesitatea intervenției chirurgicale
- Obstrucția sau stenoza arterială
- Boala ateromatoasă
- Disecții de perete vascular.

Ecografia Doppler venoasă este importantă pentru a diagnostica:
- Tromboza venoasă profundă
- Boala varicoasă
- Insuficiența venoasă
- Cauzele posibile ale edemului unilateral al membrului.

 

Întrebări frecvente despre Ecografia Doppler Vascular

1. Cum trebuie să mă pregătesc pentru o Ecografie Doppler vasculară?
Ecografia Doppler vasculară nu necesită o pregătire prealabilă. Este o procedură simplă, noninvazivă și fără efecte secundare.


2. Pot mânca sau bea înainte de procedură?
Ecografia Doppler vasculară nu necesită o pregătire specială. De aceea, puteți mânca și bea așa cum faceți de obicei, fără nicio restricție alimentară sau medicală.


3. Cum ar trebui să mă îmbrac înainte de examinare?
Nu există un cod vestimentar pentru efectuarea ecografiei Doppler vasculare. Totuși, îmbrăcămintea dumneavoastră ar trebui să fie ușor de manipulat la nivelul zonei de interes și este preferabil să purtați o lenjerie intimă netransparentă, căci, de exemplu, investigația eco-Doppler a membrelor inferioare începe de obicei cu regiunea inghinală.


4. Va trebui să mă dezbrac pentru realizarea acestei investigații?
Ecografia Doppler vasculară se poate efectua la nivelul diferitelor regiuni corporale. Pentru unele nu e necesară dezbrăcarea (cum e zona gâtului), dar pentru altele se impune îndepărtarea hainelor, cum e cazul examinării regiunii inghinale sau a abdomenului. De aceea, ar fi preferabil să vă prezentați la consult într-o ținută ușor de îndepărtat dacă se va impune examinarea zonelor menționate.


5. Ce părți ale corpului pot fi evaluate prin eco-Doppler vasculară?
Ecografia Doppler vasculară investighează arborele vascular, cu precădere arterele și venele cele mai expuse diferitelor afecțiuni vasculare, începând cu arterele carotide și venele cave de la nivelul gâtului și terminând cu vasele membrelor inferioare. De aceea, regiunile cel mai frecvent examinate sunt gâtul, toracele, abdomenul și membrele inferioare.


6. Cât durează examinarea?
Ecografia Doppler vasculară poate dura între 15 minute și o oră, în funcție de numărul de arii investigate, complexitatea ariei examinate, calitatea achizițiilor și de manualitatea examinatorului.


7. Când primesc rezultatele examinării?
Rezultatele ecografiei Doppler vasculare vă sunt comunicate pe loc, specialistul observând în timp real aspectul și dinamica vaselor de sânge analizate. Rezultatele scrise sunt înregistrate, după dictare, de către asistentul medical și vă sunt oferite la finalul examinării.


8. Este o metodă imagistică periculoasă?
Ecografia Doppler vasculară este o investigație care utilizează ultrasunete și, prin urmare, nu iradiază. Nu reprezintă un pericol pentru dumneavoastră sau pentru cei din jur.


9. Este o metodă dureroasă?
Ecografia Doppler vasculară este o metodă noninvazivă, pentru care se utilizează un transductor manipulat de către examinator pe suprafața pielii pacientului în aria de interes, pielea fiind acoperită în prealabil cu un gel transparent. În consecință, această investigație nu este o metodă dureroasă.


10. Există vreo contraindicație a procedurii?
Ecografia Doppler vasculară este o metodă noninvazivă și neiradiantă, ce nu necesită nicio pregătire specială. Nu există niciun impact de durată asupra organismului și, deci, nu prezintă nicio contraindicație. Pacienți imunodeprimați, copii, sugari, vârstnici și femei gravide deopotrivă pot efectua procedura fără niciun risc implicat.

 

În ce condiții puteți efectua Ecografia Doppler Vascular la clinica noastră?

Ecografele VASCULARTE sunt aparate de ultimă generație prin intermediul cărora se poate observa hemodinamica vasculară în timp real, cu vizualizarea unor potențiale cheaguri de sânge care necesită intervenția rapidă a specialistului pentru a preveni complicații amenințătoare de viață pentru pacient.