Pacienții cu Sindromul de Apertură Toracică sunt oamenii al căror suflet stă să se reverse din piept

14 June, 2023
Pacienții cu Sindromul de Apertură Toracică sunt oamenii al căror suflet stă să se reverse din piept

Se spune că o problemă nu vine niciodată singură. Nu știm cât de valabilă este afirmația pentru viața de zi cu zi, unde rezultatele analizelor sunt mereu subiective, însă în Medicină, în cazul Sindromului de Apertură Toracică, această idee se aplică, încă de la definiție. Astfel, Sindromul de Apertură Toracică se referă la un grup de afecțiuni care se produc atunci când vasele de sânge și nervii din... apertura toracică sunt comprimate. 


Apertura Toracică este un loc fascinant al organismului uman. Scriitorii ar spune că apertura toracică este tocmai locul unde stă sufletul în corpul omului – între claviculă și prima coastă. Acolo simțim emoții, apăsări și, uneori, dragostea. Așa că pacienții care suferă de Sindromul de Apertură Toracică sunt pacienții care umblă cu sufletul pe afară. Nu doar la figurat, ci și la propriu – afecțiunea cauzează oboseală, durere, amorțeli. 


Și, la fel ca în cazul celor care riscă în viață umblând cu sufletul... deschis, Sindromul de Apertură Toracică este mai des întâlnit la femei. De obicei începe în perioada cuprinsă între 20 și 50 de ani. Adică exact atunci când femeia are sufletul plin. Atât de plin încât pare că stă să i se reverse din piept. Sarcina este un factor declanșator în plus pe care îl au femeile față de bărbați. Alte cauze pot fi traumele după accidente rutiere, accidentările sportive și chiar și defecte anatomice.


Netratat, Sindromul de Apertură Toracică poate duce la afecțiuni neurologice permanente. Ca în cazul oricărui „suflet apăsat”, afecțiunea poate fi provocată de greutăți. Nu de greutățile vieții, ci de cele ale sălii de sport. De aceea este bine ca întotdeauna efortul să fie dozat. 


Sindromul de apertură toracică este de trei feluri: cu afectare nervoasă, venos și arterial. 


În cazul afecțiunii venoase, deseori problema se rezolvă chirurgical pentru că nu există venă imposibil de abordat de un chirurg iscusit. Intervenția poate fi efectuată prin procedee minim-invazive, iar recuperarea în Sindromul de Apertură Toracică este rapidă și nedureroasă. 


Dacă sunteți printre pacienții ar căror suflet stă să se reverse, vă așteptăm la Clinica VASCULARTE pentru consult, Ecografie Doppler și cel mai bun plan de tratament.