Sindromul de congestie pelvina

Sindromul de congestie pelvină - SCP

Sindromul de congestie pelvină - SCP

Afectează femeile multipare (care au născut de mai multe ori), aflate în perioada fertilă. Prevalența este de peste 30% la pacientele care se prezintă cu durere cronică pelvină de cauză necunoscută - la care nu s-a găsit o cauză patologică evidentă.

Etiologia este neclară. Poate avea legătură cu patologia venoasă. Factori anatomici și hormonali conduc la insuficiența venoasă a venelor ovariene și/sau a venelor iliace interne cu apariția de varicozități periovariene.

Cauze

Prevalența ridicată a SCP la femeile multipare poate fi legată de creșterea cu 50% a capacității venoase pelvine în timpul sarcinii, cu apariția incompetenței venoase și a refluxului în statusul din afara sarcinii.

 

Simptomele și manifestările afecțiunii

- durere pelvină prezentă de mai mult de 6 luni
- se manifestă inițial în timpul primei sarcini sau după aceasta și se agravează la următoarele sarcini
- durerea poate fi permanentă sau acută și crește premenstrual sau după ortostatism prelungit sau la schimbări de poziție/mers/activități care cresc presiunea intra-abdominală, ori după contact sexual
- de obicei, afecțiunea este unilaterală, dar poate fi și bilaterală sau se poate schimba de pe o parte pe alta
- este prezentă senzația frecventă de a urina
 

Diagnosticul SCP

Nu există criterii riguroase de diagnostic. Diagnosticul se bazează pe combinația dintre constatarea durerii pelvine - evaluată prin examen clinic, tact vaginal (durere la palparea zonelor anexiale, a uterului și la mișcarea colului) și documentarea venelor dilatate sau incompetente, dupa excluderea altor cauze pentru acest simptom nespecific - durerea pelvină.

Ecografia reprezintă prima linie de diagnostic pentru a exclude neoplasme pelvine sau patologie uterină ori anexială - fibroame, endometrioză, adenomioză.

 

Metode de tratament ale SCP

SCP fără varice: se încearcă tratament medical (supresie hormonală) pentru aprox. 6 luni. Femeile care nu răspund la tratamentul medical pot urma terapii invazive: scleroterapia, embolizarea venelor ovariene cu sau fără implicarea venelor iliace interne, ligaturarea laparoscopică a venelor ovariene sau histerectomia totală cu anexectomie bilaterală la femeile care nu mai au plan de sarcină. 
SCP cu varice prezente: scleroterapie: excizia varicelor; embolizare.
 

Dr. Mirela-Liliana Popa, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie