V-ITALY, ziua a doua

V-ITALY, ziua a doua

Jurnalul experienței Dr. Toni Feodor în Italia, la evenimentul V-ITALY, organizat de International Union of Phlebology continuă:

 

 

Ziua a doua a început cu accent pe știința fundamentală moleculară referitoare la funcționarea normală și patologică a venelor. O prelegere a unui coleg american ne-a atras atenția, subiectul fiind disfuncția endoteliului venos. Această problemă mă preocupă în mod special și am avut o intervenție legată de necesitatea urgentării măsurării disfuncției endoteliului venos care ar permite anticiparea bolii chiar cu mult timp înainte de apariția simptomelor și semnelor de boală venoasă cronică și ar putea preveni predispoziția de a face tromboză venoasă. Am rămas în dialog cu J. Diaz, de la Universitatea Vanderbilt din USA.

 

Intuiția mea despre ceea ce se întâmplă în venele noastre cu mult înainte de debutul bolii conduce către următorul fenomen: dacă o persoană cu predispoziție este expusă la factori de risc - obezitate, sedentarism, ortostatism -, atunci venele acesteia exprimă molecule care captează mai multe celule able. Acestea, odată ce aderă la perete, produc inflamație și încep să fie deteriorate peretele venos și valvele acestuia. 

alături de Prof. Evghenii Shaidakov(alături de Prof. Evghenii Shaidakov)

Ziua a doua a continuat cu trecerea în revistă a metodelor actuale moderne în tratamentul varicelor și rezultatele acestora. Intervenția actualului președinte UIP (International Union of Phlebology) din Melbourne asupra tratamentului cu Glue a fost legată de prea multe complicații care apar după asemenea intervenții. Citez, probabil în curând se va renunța la acest tratament”. Eu am renunțat la tratamentul varicelor cu Glue(lipici”). Deși promitea mult prin numeroase avantaje, reacțiile inflamatorii de după procedură m-au făcut să renunț. Noua generație de laser cu dublu inel de lumină și lungime de undă ce permite ca absorbția energiei să fie făcută doar de peretele venei a dat cele mai bune rezultate prin siguranță, precizie, adaptabilitate în fiecare caz și pentru fiecare situație anatomică. Lucrarea despre intervențiile laser a fost prezentata de Dr. Maurins din Letonia. Acest tratament se află și în clinica noastră, iar rezultatele sunt superioare radiofrecvenței în special pentru tratementul și prevenirea recidivei și, de asemenea, în resorbția venei. Radiofrecvența rămâne și ea în tratamentul modern al varicelor, însă e recomandată medicilor care sunt la început în tratamentul endovascular. 

O dezbatere interesantă a fost legată de scleroterapie cu spumă. Majoritatea experților au numit-o artă și știință" în sensul că nu există o rețetă special fixă, ci trebuie adaptată fiecărui caz în parte. 

Atat în tratamentul cu laser, cât și în tratamentul cu spumă am avut discuții cu experții, împărtășind din experiența proprie.

Ziua a continuat cu diverse proiecte din țări precum Marea Britanie - Leg Club și Edema Academy din Australia. 

Concluzia zilei a fost că este nevoie de evidențe medicale în mod continuu pentru a îmbunătăți îngrijirea pacienților cu BVC și că este nevoie de certificare în flebologie”.

 

Dr. Toni Feodor consideră că investirea timpului în racordarea la standarde internaționale este deosebit de importantă și tocmai de aceea a obținut recent o Certificare Europeană în Flebologie.