Varicele si sarcina | vascularte.ro

Varicele și sarcina

Varicele și sarcina

Cele mai multe dintre femeile însărcinate dezvoltă varice în primul trimestru al sarcinii, ca urmare a creșterii vomului de sânge, situație care duce implicit la dilatarea venelor. În decursul celor 9 luni, varicele se măresc în volum odată cu transformările corpului femeii însărcinate. Există tratament pentru varice și ce poate fi făcut pentru a fi prevenite?

În mod normal, apariția varicelor în sarcină nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru viitoarele mămici, acestea fiind un efect al modificărilor care apar în timpul sarcinii. Există o serie de factori care duc la instalarea acestei afecțiuni, factori care o pot și agrava, în unele cazuri.

Cuprins

Care sunt cauzele apariției varicelor în sarcină?

Hormonii de sarcină

Aceștia reprezintă principala cauză de apariție a bolii varicoase în sarcină. În general, boala varicoasă apare în primul trimestru de sarcină, din cauza creșterii cantității de progesteron al mamei, fapt care duce la dilatarea venelor. Pe măsură ce sarcina avansează, varicele se măresc și devin din ce în ce mai vizibile.

Tot progesteronul este responsabil și de spargerea venelor pe durata celor trei trimestre de sarcină, precum și de apariția acelor vinișoare inestetice în formă de pânză de păianjen.

Dacă pacienta suferea de varice și înainte de sarcină, există riscul ca sarcina să accentueze această afecțiune și să apară complicații precum edeme, tromboze venoase și chiar ulcere venoase.

Factorul ereditar

Dacă femeia însărcinată are un istoric familial de varice, riscurile ca și ea să dezvolte varice în sarcină sunt ridicate. Riscurile ca afecțiunea să se agraveze cresc odată cu fiecare sarcină a femeii. Vestea bună este că există șanse mari ca varicele să se micșoreze semnificativ după naștere.

Creșterea în volum a uterului

Pe măsură ce uterul crește în volum, crește și presiunea pusă pe vasele majore de sânge din zona pelvină. Principalele vene afectate sunt vena cavă inferioară și venele iliace.

Supraponderabilitatea / Obezitatea

Kilogramele în plus pot reprezenta o cauză importantă a apariției varicelor, prin presiunea pe care o exercită la nivelul circulației și membrelor inferioare. De aceea este întotdeauna recomandat ca pacientele care au kilograme în plus sau suferă de obezitate să monitorizeze constant evoluția varicelor, pentru a elimina riscul apariției unor complicații.

O altă cauză posibilă a apariției varicelor este și statul în picioare pentru perioade lungi de timp.

Există metode de tratament pentru varice în sarcină?

Tratamentul chirurgical al varicelor este total contraindicat în perioada sarcinii, deoarece poate afecta atât mama, cât și fătul.

După naștere, aceste opțiuni devin valide și pot ajuta proaspetele mămici să scape de aspectul estetic neplăcut al varicelor, precum și de durerea provocată de acestea prin intervenții minim invazive. Acestea sunt ablația endovenoasă, microflebectomie sau scleroterapie.

Scleroterapia este o metodă de tratament complementară, cu rol de închidere a colateralelor venoase de calibru mediu și a varicelor restante după safenectomii (îndepărtarea venei safene prin stripping vascular) sau flebectomii (îndepărtarea venei obstruate).

Scleroterapia utilizează un dispozitiv de ghidare imagistică de difuzare a luminii cu ajutorul căruia sunt marcate telangectaziile care urmează a fi tratate.

După tratamentul scleroterapic este indicată purtarea ciorapilor elastici de compresie în timpul zilei, pentru o perioadă de până la 3 săptămâni. Aceștia pot fi scoși pe timpul nopții. De asemenea, trebuie evitate temperaturile crescute și este recomandat mersul pe jos timp de 30-40 de minute.  

În urma intervenției de scleroterapie, pacienții pot reveni la activitățile obișnuite în aceeași zi.

Cele mai eficiente metode de prevenție a apariției varicelor în sarcină

Există o serie de măsuri pe care pacienta le poate lua pentru a reduce riscul apariției varicelor în sarcină. Acestea pot, de asemenea, să ajute și la încetinirea procesului de degradare a venelor varicoase deja existente.

  • Faceți mișcare, pe cât de mult posibil. Vă va ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui.
  • Evitați să stați prea mult timp în picioare, pentru că acest lucru nu face decât să favorizeze apariția varicelor, punând presiune suplimentară asupra membrelor inferioare
  • Păstrați greutatea normală
  • Purtați ciorapi de compresie
  • Dormiți pe partea stângă a corpului
  • Atunci când stați în poziție orizontală, ridicați picioarele pe o pernă.
  • Evitați încrucișarea picioarelor
  • Evitați să purtați pantofi cu toc.