Creierul nostru este un organ care necesită energie. Principalul său combustibil este glucoza (zahărul) și, în ciuda faptului că acesta cântărește doar aproximativ 2% din greutatea corpului, poate consuma până la 20% din energia disponibilă din glucoză. Când nu oferim creierului suficient combustibil, experimentăm adesea o scădere majoră a funcționalității mentale, acest lucru fiind în detrimentul nostru mai ales când munca noastră ne cere să gândim, să procesăm informații, să rezolvăm problemele și să acționăm rapid.
Săritul complet peste mese sau consumul de alimente lipsite de nutrienți (dulciuri, patiserie, alimente ultraprocesate) este un obicei foarte comun pentru oamenii ocupați sau care trec prin perioade stresante. Cu toate acestea, acest comportament vă poate împiedica să îndepliniți cu succes sarcinile pe care vi le propuneți, generând un stres suplimentar asupra creierului. Spre exemplu, pentru copii este foarte important să ia micul dejun înainte de a merge la școală, să ia gustări sănătoase în pauze și un prânz hrănitor. În felul acesta ei se dezvoltă sănătos, pot perfoma la potențialul lor maxim, sunt capabili să se concentreze și să performeze mental în clasă.
Dieta mediteraneană, dieta DASH sau dieta MIND sunt asociate cu un declin cognitiv redus și cu un risc redus de a dezvolta boala Alzheimer. Alimente precum carnea slabă, fructele și legumele, cerealele integrale, nucile, semințele și peștele au efecte pozitive asupra sănătății creierului. În schimb, dietele bogate în grăsimi saturate (produse de patiserie, unt, carne roșie grasă), zahăr și alimente procesate pot afecta sănătatea creierului.
A fost demonstrat faptul că apar îmbunătățiri semnificative ale memoriei după consumul fructelor de pădure, la 2-6 ore după ingestie (momentul corespunzător concentrațiilor de varf de antocianine). Literatura științifică arată faptul că aportul pe termen lung de flavonoide este asociat cu scăderea declinului cognitv. În studiul de cohorta PAQUID din Franța, un consum crescut de flavonoide la subiecții cu vârsta mai mare 65 de ani a fost asociat cu o performanță cognitivă mai bună și cu un risc redus de demență la 10 ani de urmărire.
A rămâne hidratat este extrem de important atunci când luăm în considerare implicațiile asupra funcției creierului. Un semn grăitor al nivelului de hidratare este culoarea urinei. Urina limpede este un semn că sunteți hidratat, iar urina de culoare galbenă sau maro este un semn comun de deshidratare.
Cofeina ne poate îmbunătăți performanța mentală. Totuși, prea multă cofeină poate avea efectul opus și ne poate face să ne simțim anxioși, nervoși, iritabili și ne poate împiedica să avem un somn bun. Deoarece toleranța fiecăruia la cofeină este unică, este important să vă identificați nivelul de toleranță pentru a evita efectele secundare. Rețineți că efectele cofeinei pot dura până la 4 - 6 ore sau chiar mai mult, așa că dacă beți mai multe cafele sau băuturi cu cofeina pe parcursul zilei, este posibil să depășiți limita.
Pentru mai multe informații vă invităm să vă programați la o consultație în cadrul Clinicii VASCULARTE, la Dr. Grigorina Mitrofan, Medic Specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice, autoarea acestui material.
Discuția live pe subiectul „Cum ne pregătim în procesul de învățare?”, împreuna cu Dr. Toni Feodor, Dr. Grigorina Mitrofan și Dr. Andrei Căpraru poate fi urmărită aici: