Afla acum ce efect au vitaminele asupra trombozei venoase (TV)

Efectul suplimentării vitaminelor asupra trombozei venoase

20 August, 2022
Efectul suplimentării vitaminelor asupra trombozei venoase

Tromboza venoasă (TV) este una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate la nivel mondial, în țările industrializate prevalența fiind de 1 la 1000 persoane (1). Deși afecțiunea poate fi prevenită și tratată cu anticoagulante, efectele secundare importante constau în apariția sângerărilor (2).

Prin urmare, sunt necesare strategii de prevenire a trombozei venoase care nu se bazează pe tratamentul anticoagulant oral. Atât studiile de cercetare fundamentală, cât și cele epidemiologice observaționale au susținut ipoteza că nutriția și în special vitaminele pot impiedica apariția trombozei venoase (3).

O problemă de reținut atunci când se studiază efectul utilizării vitaminelor asupra trombozei venoase este că studiile privind suplimentarea cu vitamine nu sunt, în general, randomizate și nu au o ajustare adecvată pentru mulți factori legați de stilul de viață. 


Studiul caz-control MEGA a oferit o oportunitate excelentă de a evalua acest lucru, deoarece ipoteza a fost testată luând în considerare mai mulți factori și având 2 grupuri de control (un grup ce includea partenerul de viață al pacienților cu TV și un grup control aleator ales prin contact telefonic). Astfel a fost analizat dacă utilizarea  vitaminei A, vitaminei B6, vitaminei B12, vitaminei C, vitaminei D, vitaminei E, acidului folic si multivitaminele scad riscul de tromboza venoasă (4).

În analiza inițială, în care pacienții cu tromboză venoasă (n=4257) au fost comparați cu grup control ales aleator prin apel telefonic (random digit dialing) (n=2684), a fost observată o scădere cu 37% a riscului de tromboză la cei care utilizau vitamine, comparativ cu cei care nu utilizau. După ajustarea pentru mai mulți factori legați de stilul de viață, cum ar fi indicele de masă corporală, fumat, utilizarea statinelor, utilizarea terapiei hormonale, nivelul de activitate fizică, această scădere încă s-a menținut la 32%. Pentru vitaminele individuale, a fost găsit un efect protector pentru vitamina B-6, vitamina B-12, acid folic și vitamina C, cu o scădere a riscului cu 39%, 35%, 35% și, respectiv, 43% după ajustare. Pe baza acestor rezultate, am fi putea concluziona că ar trebui prescrise vitamine pentru a preveni tromboza venoasă, mai ales având în vedere opinia populară că vitaminele sunt altfel inofensive.  

Cu toate acestea, când a fost realizată comparația dintre pacienții cu tromboză venoasă și partenerii lor de viață, acestă scăderea riscului de TV la ce care luau vitamine, comparativ cu cei care nu luau vitamine, nu a mai fost observată. Rezultate similare au fost obținute pentru toate vitaminele individuale. Mai mult decât atât rezultatele nu au arătat nicio scădere a riscului de evenimente trombotice venoase la utilizatorii de vitamina B, ceea ce este în concordanță cu rezultatele studiilor clinice mari asupra trombozei venoase cum ar fi Prevention Evaluation and the Vitamins and Thrombosis Trial (5).

Cu alte cuvinte, persoanele care utilizează vitamine au și un comportament general mai conștient asupra sănătății, care se asociază și cu scăderea riscului de tromboză. De altfel, din punctul de vedere al stilului de viață, pacienții seamănă mai mult cu partenerii lor de viață decât cu martorii aleși aleator. Un astfel de comportament nu este ușor de ajustat și măsurat. Prin urmare, studiul prezent a demonstrat că estimările inițiale care sugerau scăderea riscului de TV se datorau modului în care au fost selectat grupul de control, deci am putea spune că nu consumul de vitamine per se scade riscul de TV, ci contexul general de viață al individului care le consumă.

În concluzie stilul de viață per total, care include evitarea obezității, o dietă de tip mediteranean (ce include consumul de pește, 4-6 porții de legume pe zi, lipide nesaturate din ulei de măsline sau nuci) evitarea fumatului, controlul nivelului de colesterol și miscarea sunt factorii care au cel mai mare impact asupra riscului de TV. 

 

Articol creat de Dr. Grigorina Mitrofan.

Consulta aici serviciile de nutritie si solicita o programare la 021 9550 sau completeaza formularul de aici si te vom contacta noi.

Bibliografie
1. Næss, Inger Anne, et al. "Incidence and mortality of venous thrombosis: a population‐based study." Journal of thrombosis and haemostasis 5.4 (2007): 692-699.
2. Veeger, Nic JGM, et al. "Individual time within target range in patients treated with vitamin K antagonists: main determinant of quality of anticoagulation and predictor of clinical outcome. A retrospective study of 2300 consecutive patients with venous thromboembolism." British journal of haematology 128.4 (2005): 513-519.
3. Lijfering, Willem M., Frits R. Rosendaal, and Suzanne C. Cannegieter. "Risk factors for venous thrombosis–current understanding from an epidemiological point of view." British journal of haematology 149.6 (2010): 824-833.
4. Biljana A Vučković, Nienke van Rein, Suzanne C Cannegieter, Frits R Rosendaal, Willem M Lijfering, Vitamin supplementation on the risk of venous thrombosis: results from the MEGA case-control study, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 101, Issue 3, March 2015, Pages 606–612,
5. den Heijer, Martin, et al. "Homocysteine lowering by B vitamins and the secondary prevention of deep vein thrombosis and pulmonary embolism: a randomized, placebo-controlled, double-blind trial." Blood 109.1 (2007): 139-144.