Dr. Toni Feodor: Obezitatea si bolile cardiovasculare

Obezitatea și bolile cardiovasculare

Obezitatea și bolile cardiovasculare

Obezitatea este o problemă mondială, atât din punct de vedere social, cât și medical. Este considerată doar rezultatul unui stil de viață nesănătos, dar lucrurile stau altfel. Există oameni care fac eforturi și țin diete recurente și nu reușesc să slăbească. Obezitatea este o boală, nu doar un efect, o reacție a corpului la stimulii de mediu cu care intrăm în contact.

Este efectiv o readaptare a organismului. Ecuația cauză - efect între aport și consum în obezitate, brusc nu mai este valabilă. Dacă ținem cont că obezitatea reprezintă mai mult decât niște cifre în plus, avem în față o afecțiune în adevăratul sens al cuvântului. Mecanismele pot fi de natură endocrină, hormonală, psiho-emoțională. Ele contribuie împreună la această modificare nu numai a greutății, dar și a întregului organism. Vorbim de un grad cronic de inflamație celulară.

Țesutul adipos nu este un inamic, el este cel mai bun prieten al nostru pentru energie, de obicei, dar uneori devine depozit de organotoxine, de metale grele. Când nu avem aceste depozite acumulate corect, energia se acumulează în ficat sau în alte țesuturi, ducând la alte boli. Obezitatea trebuie privită ca o boală!

 

Obezitatea și influența asupra bolii cardio-vasculare

În primul rând, tot ce mâncăm trebuie să se depoziteze undeva. Se poate depune ca glicogen în ficat și în mușchi. Rolul major al musculatorii nu este doar pentru postură sau de susținere musculară, ci și metabolic. Un pacient cu diabet sau prediabet trebuie să aibă o musculatură cât mai puternică pentru a lupta cu diabetul sau pentru a preveni apariția bolii.

În țesutul adipos se depozitează acizii grași, trigliceridele. Așa apare, practic, problema obezității. Când țesutul adipos funcționează bine, creierul ne spune acest lucru printr-un hormon numit leptină. Ne transmite, practic… „Atenție, nu mai mâncăm, avem surplus!” Uneori poate interveni o disfuncționalitate între țesutul gras și creier. Nivelul scăzut de leptină ne spune că nu avem rezerve și ajungem să mâncăm încontinuu. Acesta este primul semn sau începutul bolii.

Deci, obezitatea nu este doar o chestiune mecanică, ci și hormonală, inflamatorie.

Inflamația celulară cronică afectează vase, articulații, vene și creează o disfuncționalitate limfatică importantă.

 

Ficatul gras - motiv de îngrijorare

Diabetul și bolile degenerative încep mai mereu cu un ficat gras. Pacientul are o jenă și apoi, ecografic, se poate vedea o încărcare grasă a ficatului pe diferite grade. Acumularea de acizi grași în ficat dă peste cap tot organismul. Se pornește cu insomnii și alte semne care aparent nu ar avea legătură. Pacientul trebuie privit mereu în ansamblu. La VASCULARTE avem această abordare și încercăm să introducem medicina integrativă în medicina românească.

1.Ficatul gras poate fi o cauză de insomnie, deoarece în timpul somnului se secretă hormonul de creștere și încă un hormon de reparare. Dacă hormonul de creștere nu își găsește un receptor în ficat (ca în cazul ficatului gras), apar complicațiile.
2. Procesul de dislipidemie - crește colesterolul, se depune la nivelul vaselor și în alte zone, vasele se îngustează crescând riscul de hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, accidente vasculare ca ultimă fază.

Bolile vasculare încep de la ficatul gras non-alcoolic. În ciuda faptului că greutatea este normală, celulele grase pot secreta leptine, dar apare hiperalimentația care duce la încărcarea ficatului în grăsime, începând cu diabetul sau bolile vasculare. Aici postul intermitent ajută foarte mult.

Când scade glicemia intră în acțiune un hormon care va curăța ficatul și va restabili metabolismul. Celulele adipoase vor secreta un acid gras important, de calitate mult mai bună, practic acizi grași polinesaturați care se activează doar când noi stăm flămânzi. 


Ficatul gras și bolile venoase

Pacientul supraponderal secretă în organism molecule proinflamatorii care cresc riscul de tromboză venoasă și embolie pulmonară, riscând ulterior tromboză venoasă, sindrom post-trombotic. Pe lângă efectul cronic inflamator există și un important factor mecanic, o creștere a presiunii intra-abdominale, o compresiune a venei cave inferioare. Orice creștere a presiunii intra-abdominale se va reflecta asupra circulației venoase. Sunt pacienți fără modificări hemodinamice de circulație a venelor care ajung totuși la ulcer venos.
Sunt cazuri în care s-a făcut compresie, pacienții nu au slăbit și ulterior s-a reușit slăbirea cu gastric sleeve. Acești pacienți au acest factor mecanic pe lângă cel cronic care îi dezavantajează, de obstrucție a sistemului venos, dezvoltând ulcer doar prin creșterea presiunii intravenoase. La pacienții care au deja vene varicoase această obezitate va agrava boala, ducând la o progresie avansată a bolii, foarte rapidă către ulcer. Factorul psihoemoțional în obezitate joacă și el un rol foarte important. Ce gândim, ce iubim, ce urâm se reflectă asupra sistemului nostru imunitar.

 

Efectul obezității asupra circulației limfatice

Obezitatea are un efect direct asupra circulației limfatice. Sângele vine prin artere și se întoarce prin vene, în mod normal. În cazul obezității, o parte din volumul de lichid din microcirculație nu se întoarce prin vene, ci prin sistemul limfatic, aproximativ 1%. Acolo sunt micromolecule responsabile de imunitatea noastră, iar limfa va trece prin stațiile ganglionare. Circulația limfatică este extrem de importantă. În obezitate, supraîncărcarea țesutului hipodermic va determina obstrucția colectoarelor limfatice, vaselor foarte fine apărând infecții la pacienții obezi cu insuficiență limfatică. Odată apărută, există riscul de recidivă cronică, fiind necesar tratament antibiotic periodic și controlul greutății.

 

Nu uitați!

  • Diabetul zaharat de tip II este aproape întotdeauna însoțit de ficat gras, cu un pancreas care suferă în această relație organică.
  • Obezitatea are rol în apariția trombozei și emboliei pulmonare
  • Pacientul cu boală venoasă cronică merge rapid spre ulcere și alte stadii avansate (pacientul va trebui să slăbească pentru a preveni recidiva)
  • Impact enorm asupra circulației limfatice (se recomandă masaj terapeutic, drenaj limfatic și purtarea ciorapilor de compresie)
  • Sedentarismul va duce la mișcare redusă, oboseală cronică

 

Concluzii

Obezitatea vine ca o dizarmonie a organismului, inclusiv emoțională și hormonală cu recomandarea de post interminent cu rezultate foarte bune pe termen lung. Să zicem că un pacient normoponderal mănâncă o prăjitură mult râvnită alături de un pacient obez. Necesarul de insulină la pacientul obez va fi poate chiar de 10 ori mai mare - insulina ne trage semnalul de alarmă că ne este foame, prin scăderea glicemiei. Nu încercați să slăbiți rapid, piederea ponderală trebuie să fie treptată, necesitând aproximativ 6 luni. Apelați cu încredere la pachetul nostru de nutriție pentru o abordare adaptată nevoilor sănătății Dvs. Ați auzit de greutostat? Ne oferă răspunsuri pe baza informației din țesutul adipos constituit în rezervele disponibile, foamea fiind dată de nivelul de insulină și leptină. Evitați alimente proinflamatorii și treceti pe un regim natural, cu post de carne mai ales în cazul în care aveți dureri articulare.


Iubitori de sănătate, VASCULARTE!

 

Articol validat de  Dr. Toni Feodor.