Accident vascular cerebral - Arteriologie

Accident vascular cerebral

Acidentul vascular cerebral este un sindrom clinic cauzat de leziunile substanței cerebrale ca urmare a unui eveniment vascular de natură ischemica sau hemoragică. La nivel mondial, afecțiunea se numără printre principalele cauze de mortalitate și morbiditate, studiile actuale indicând o creștere a patologiei de la an la an, cu probabilitate mare de situare în viitor a bolii pe primul loc în topul cauzelor de deces.

În țările dezvoltate, accidentul cerebral constituie principalul factor al instalării dizabilităților pe termen lung și favorizează apariția sindroamelor epileptice și a declinului cognitiv (demența), mai ales în rândul vârstnicilor. Morbiditatea și mortalitatea accidentelor cerebrale ischemice sau AVC ischemic (cauzate de un proces trombotic sau embolic) sunt mai mari față de cele hemoragice sau AVC hemoragic (din cauza ruperii peretelui vascular).

Cauzele care determină apariția accidentului vascular cerebral

Hemoragiile cerebrale

Apar cel mai frecvent subarahnoidal la persoanele care suferă de hipertensiune arterială cronică, însă au fost descrise și situații în care evenimentul este cauzat de ruperea spontană a microanevrismelor cerebrale sau de un traumatism cranio-cerebral. Secundar unui accident vascular cerebral hemoragic apare hematomul, care determină creșterea presiunii locale intraparenchimatoase cu ruperea altor vase din vecinatate, fapt care favorizează întreținerea și agravarea injuriei inițiale. Instalarea leziunilor cerebrale ireversibile se face prin decesul neuronal cauzat de necroza prin coagulare și de apoptoza (moartea celulară programată).

 

Ischemia cerebrală

Apare atunci când vasul de sânge este obstruat în diferite grade de prezența unui tromb, a unei plăci de aterom fisurată sau a unui embol cu punct de plecare cardiac (cauzat de fibrilația atrială, de afecțiunile valvulare sau de defectele congenitale).

Deoarece cantitatea de oxigen și glucoza stocate în creier sunt foarte mici în comparație cu necesitățile metabolice neuronale, oprirea fluxului sangvin are consecințe imediate asupra activității cerebrale: pierderea conștienței după câteva secunde de ischemie cu apariția leziunilor ireversibile în câteva minute de hipoperfuzie.

 

Accidentul cerebral ischemic tranzitor

Se desfășoară în condiții similare accidentului ischemic, diferența majoră fiind dată de perioada scurtă de timp de întrerupere a fluxului sangvin, urmată de restabilirea perfuziei cerebrale cu recuperare completă a deficitelor.

Care sunt simptomele unui accident cerebral (AVC)

Simptomatologia accidentului vascular hemoragic variază în funcție de zona în care s-a produs evenimentul, având ca manifestări clinice paralizii în diferite segmente ale corpului, deficite cognitive, de vorbire, pierderea vederii, până la comă și deces (în funcție de severitatea și extinderea afectării cerebrale).

Tabloul clinic al episoadelor ischemice tranzitorii este reprezentat în general de cefalee, senzație de amețeală, scădere tranzitorie a acuității vizuale (uni sau bilaterală) și confuzie inexplicabilă. Accidentele vasculare ischemice complete sunt însoțite de modificări severe ale metabolismului neuronal, fiind reprezentate de pierderea conștienței, dereglarea centrilor nervoși respiratori și cardiaci, comă, deficite motorii permanente și, în cazuri grave, deces.

 

Autoevaluare

Apar manifestări de tipul furnicăturilor sau amorțelii la nivelul membrelor superioare. Apar paralizie cu asimetrie a mușchilor faciali, scăderea acuității vizuale (uni sau bilaterală), afazie (dificultăți de exprimare și percepție), stări de confuzie, dureri de cap bruște și violente, tulburări ale echilibrului sau coordonării motorii. Acestea sunt modificări raportate frecvent de pacienții care au suferit un AVC.

 

Tratamentul în atacul vascular cerebral

Există o legătură strânsă între modul de producere a unui accident vascular cerebral și efectuarea manevrelor terapeutice. Medicul va adopta metoda optimă de tratament (medicamentos sau chirurgical) specific fiecărui caz. Este vitală stoparea hemoragiei cu necesitatea intervenției chirurgicale în anumite situații (pentru hemostază și drenaj). În cazul producerii accidentului prin ischemie este necesară restabilirea cât mai rapidă a fluxului sangvin cu reperfuzarea optimă a arterelor cerebrale afectate prin tromboliză medicamentoasă sau trombectomie mecanică urmată de angioplastie.