Acidentul vascular cerebral reprezinta un sindrom clinic datorat leziunilor substantei cerebrale ca urmare a unui eveniment vascular de natura ischemica sau hemoragica. La nivel mondial afectiunea se numara printre principalele cauze de mortalitate si morbiditate, studiile actuale indicand o crestere a patologiei de la an la an cu probabilitate mare de situare in viitor a bolii pe primul loc in topul cauzelor de deces.
In tarile dezvoltate, accidentul cerebral constituie principalul factor al instalarii dizabilitatilor pe termen lung si favorizeaza aparitia sindroamelor epileptice si a declinului cognitiv (dementa) mai ales in randul varstnicilor. Morbiditatea si mortalitatea accidentelor cerebrale ischemice sau avc ischemic (datorate unui proces trombotic sau embolic) sunt mai mari fata de cele hemoragice sau avc hemoragic (datorita ruperii peretelui vascular).
Apar cel mai frecvent subarahnoidal la persoanele care sufera de hipertensiune arteriala cronica, insa au fost descrise si situatii in care evenimentul se datoreaza ruperii spontane a microanevrismelor cerebrale sau unui traumatism cranio-cerebral. Secundar unui accident vascular cerebral hemoragic apare hematomul care determina cresterea presiunii locale intraparenchimatoase cu ruperea altor vase din vecinatate, fapt ce favorizeaza intretinerea si agravarea injuriei initiale. Instalarea leziunilor cerebrale ireversibile se face prin decesul neuronal datorat necrozei prin coagulare si apoptozei (moarte celulara programata).
Apare atunci cand vasul de sange este obstruat in diferite grade de prezenta unui tromb, a unei placi de aterom fisurate sau a unui embol cu punct de plecare cardiac (datorat fibrilatiei atriale, afectiunilor valvulare sau defectelor congenitale).
Deoarece cantitatea de oxigen si glucoza stocata in creier este foarte mica in comparatie cu necesitatile metabolice neuronale, oprirea fluxului sangvin are consecinte imediate asupra activitatii cerebrale: pierderea constientei dupa cateva secunde de ischemie cu aparitia leziunilor ireversibile in cateva minute de hipoperfuzie.
Ae desfasoara in conditii similare accidentului ischemic, diferenta majora fiind data de perioada de timp scurta de intrerupere a fluxului sangvin, urmata de restabilirea perfuziei cerebrale cu recuperare completa a deficitelor.
Simptomatologia accidentului vascular hemoragic variaza functie de zona in care s a produs evenimentul, avand ca manifestari clinice paralizii in diferite segmente ale corpului, deficite cognitive, de vorbire, pierderea vederii pana la coma si deces (in functie de severitatea si extinderea afectarii cerebrale).
Tabloul clinic al episoadelor ischemice tranzitorii este reprezentat in general de cefalee, senzatia de ameteala, scaderea tranzitorie a acuitatii vizuale (uni sau bilaterala) si confuzie inexplicabila. Accidentele vasculare ischemice complete sunt insotite de modificari severe ale metabolismului neuronal, fiind reprezentate de pierderea constientei, dereglarea centrilor nervosi respiratori si cardiaci, coma, deficite motorii permanente si in cazuri grave deces.
Manifestari de tipul furnicaturilor sau amortelii la nivelul membrelor superioare, paraliziei cu asimetrie a muschilor faciali, scaderea acuitatii vizuale ( uni sau bilaterala ), afaziei (dificultati de exprimare si perceptie), starile de confuzie, dureri de cap bruste/violente, tulburari ale echilibrului sau coordonarii motorii sunt modificari frecvent raportate de pacientii care au suferit un avc.
Exista o legatura stransa intre modul de producere al unui accident vascular cerebral si a manevrelor terapeutice adoptate, astfel ca medicul va adopta impreuna cu pacientul metoda optima de tratament (medicamentos sau chirurgical) specific fiecarui caz. Este vitala stoparea hemoragiei cu necesitatea interventiei chirurgicale in anumite situatii (pentru hemostaza si drenaj ). In cazul producerii accidentului prin ischemie este necesara restabilirea cat mai rapida a fluxului sangvin cu reperfuzarea optima a arterelor cerebrale afectate prin tromboliza medicamentoasa sau trombectomie mecanica urmata de angioplastie.