Aorta reprezinta cel mai mare conduct vascular al organismului uman avand si un rol suplimentar de “pompa secundara ” in timpul diastolei, functie importanta care asigura perfuzia coronariana si nu numai. Aorta este implicata si in controlul rezistentei vasculare sistemice si a frecventei cardiace prin intermediul receptorilor de presiune cu localizare la nivelul arcului aortic si al segmentului descedent.
Anevrismele reprezinta dilatatii permanente ale peretelui vascular (in cazul de fata aorta) care pot afecta orice segment arterial (radacina aortica, crosa aortica, aorta toracica sau cea abdominala). Anevrismele aortice evolueaza frecvent asimptomatic, sau cu tablou clinic slab reprezentat, manifestarile devenind acute in situatia ruperii dilatatiei insotita frecvent de disectia arterei.
Dureri acute de tip pulsatil cu localizare toracica, abdominale sau toraco-abdominala specifice disectiei de aorta ascendenta/ aorta descendenta;
Tuse cu deglutitie dificila si dureroasa in cazul anevrismelor toracice voluminoase;
Factorii de risc pentru dezvoltarea anevrismului de aorta sunt reprezentati de varsta inaintata, hipertensiunea arteriala necontrolata, fumatul si dislipidemiile tratate deficitar.
Bolile genetice determina frecvent aparitia anevrismelor de aorta avand insa si o implicare mai larga in patologia vascularizatiei arteriale. Sindromul Marfan este cea mai intalnita afectiune ereditara a tesutului conjunctiv cu transmitere dominanta, implicata in aparitia anevrismelor de aorta prin mutatia unei gene responsabile de sinteza fibrilinei (glicoproteina esentiala in formarea fibrelor de elastina ale aortei si tesutului conjunctiv).
Principiile urmarite in cazul unui tratament medicamentos al afectiunii sunt mentinerea sub control a comorbiditatilor asociate in mod frecvent de pacientii cu anevrism de aorta: diabet zaharat, tensiune arteriala marita, dislipidemie, boli coronariene cronice sau suferinte renale cronice.
Abordarea endovasculara a patologiei este reprezentata de catre TEVAR sau terapia de reparare endovasculara a segmentului vascular toracic, prin care se inlatura anevrismul/lumenul fals in urma unei disectii de aorta, cu ajutorul unui stent.
Din punct de vedere chirurgical au fost concepute cateva metode de abordare a disectiei arteriale, printre care se regaseste si tehnica by-passului partial sau complet al inimii stangi in cazurile de afectare ale aortei descendente sau tehnica de reimplantare/remodelare prin anuloplastie aortica la pacientii cu anevrism de radacina aortica. Cazurile severe cu disectie ampla a portiunii toracice si abdominale beneficiaza de tratament chirurgical deschis cu reparare aortica extinsa in regim de urgenta.