Embolie pulmonară - Flebologie

Embolie pulmonară

Ce este embolia pulmonară

Trombembolismul pulmonar apare după un episod de tromboză venoasă profundă (de obicei de la nivelul membrelor inferioare), când cheagurile de sânge migrează și obstruează vasele pulmonare de calibru mic. Afecțiunea se situează pe al treilea loc în topul patologiilor cardiovasculare letale, alături de infarctul miocardic acut și de accidentul vascular cerebral, care provoacă decese la nivel european. Embolia pulmonară reprezintă o urgență medicală majoră.

Cauzele de apariție a emboliei pulmonare

După formarea în vasele periferice profunde, trombul este mobilizat în circulație în prezența efortului brusc (tuse, strănut, defecație, mobilizare după repaus prelungit) și ajunge la nivelul sistemului circulator pulmonar unde, în funcție de dimensiune, cheagul poate obstrua artere de calibru mai mare (trunchi arterial) sau mai mic (ramură arterială).

Factorii de risc care predispun la embolism pulmonar sunt: intervențiile chirurgicale protetice (de șold, genunchi), repaus prelungit la pat, imobilizare prelungită dupa diverse intervenții chirurgicale, utilizarea anticoncepționalelor pe bază de estrogeni, sarcina, bolile neoplazice sau călătoriile lungi cu avionul și alte vehicule în care persoana nu are spațiul necesar pentru a se dezmorți sau a întinde picioarele. 

Ca urmare a „înfundării” arterei pulmonare este perturbat transportul sângelui și apar edemul, însoțit de hipoxie tisulară (scad schimburile gazoase la nivel alveolo-capilar) și insuficiența cardiacă - fiind secundară afectării pulmonare primare.

Cum se manifestă embolia pulmonară

Tabloul clinic al bolii variază în funcție de dimensiunea vasului obstruat, astfel încât poate fi întâlnită simptomatologie variată, care cuprinde:

  • Duerere toracică - mai ales în inspir profund (când persoana trage adânc aer în piept);
  • Dispnee (lipsa de aer);
  • Hemoptizie (tuse cu sânge);
  • Sincopă (pierderea conștienței, cauzată de hipoxia cerebrală);
  • Tahipnee (respirație superficială în ritm accelerat);
  • Tahicardie (accelerarea ritmului cardiac).

Alaturi de simptomatologia specifica aparatului respirator si cardiac, este important sa recunoastem si sa urmarim  modificarile care sugereaza existenta unui tromembolism venos profund la nivelul membrelor inferioare: durere la nivelul gambei, inflamatie locala unilaterala (gamba este rosie si calda), edem unilateral (observam o marire in volum a gambei sau a membrului inferior afectat).

Care este tratamentul emboliei pulmonare

Tratamentul trombembolismului pulmonar se face în funcție de gravitatea acestuia, astfel încât pot fi adoptate mai multe scheme terapeutice:

  • TEP mic - necesită administrarea inițială a anticoagulantelor (injectabile, apoi anticoagulante cumarinice) sub monitorizare cu ajutorul INR-ului;
  • TEP masiv - care asociază frecvent șoc cardiogen și hipotensiune amenințătoare de viață. Prezintă indicație de tromboliză pentru distrugerea cheagului migrat la nivel pulmonar (cu ajutorul preparatelor injectabile de tipul Streptokinazei), urmată de administrarea medicației anticoagulante care să limiteze leziunea vasculară inițială.

Tratamentul chirurgical se adresează pacienților în cazul cărora nu se obține ameliorare a circulației pulmonare după administrarea medicației deja menționate și se poate realiza prin metoda clasică - embolectomie urmată de arteriografie cu patch venos (îndepărtarea trombului cu reconstrucția peretelui arterial) sau embolectomie și fragmentare percutanată în cadrul căreia este inserat un cateter (tehnică minim invazivă) la nivel femural sau jugular cu ajutorul căruia se aspiră materialul trombotic.

În cazul recurenței accidentelor embolice este recomandată plasarea unui filtru la nivelul venei cave, care împiedică migrarea trombilor către arterele pulmonare.