Tratament laser - Flebologie

Tratament laser

Ce este tratamentul transdermic vascular cu laser

Tratamentul cu laser transdermic este o metodă chirurgicală minim invazivă care se bazează pe fototermoliza. După procedeu are loc evaporarea hemoglobinei și mioglobinei sângelui cu scleroza vaselor de sânge la nivelul cărora s-a intervenit.

Cum se efectuează procedura

În cazul leziunilor vasculare ale membrelor inferioare este necesară efectuarea unei Ecografii Doppler înainte de procedura laser pentru a se stabili protocolul terapeutic și abordarea chirurgicală optime pentru fiecare caz în parte. Procedura este nedureroasă, iar uneori poate fi însoțită de senzație de căldură locală sau disconfort minim la nivelul zonei de aplicare.

Efectele sunt vizibile încă de la prima intervenție, însă numărul de ședințe necesar este stabilit de către medicul curant și este influențat de tipul și profunzimea leziunii tratate, dar și de răspunsul pacientului la tratament (angioamele profunde pot necesita mai mult de 4 ședințe).

După utilizarea laserului vascular este indicată evitarea expunerii la soare pentru o perioadă de aproximativ o lună, necesară refacerii tegumentului, fiind recomandată aplicarea unor topice cu efect de reepitelizare a zonei tratate.

Procedura se poate repeta, însă nu mai devreme de cel puțin 3-4 săptămâni de la intervenția inițială și după vindecarea crustelor. 

Când este utilizată terapia cu laser

Terapia cu laser este indicata în tratamentul:

  • Telangiectaziilor (dilatații ale vaselor mici, de până la câțiva milimetri);
  • Rozaceei;
  • Angioamelor (tumori benigne constituite din vase de sânge sau vase limfatice);
  • Venectaziilor.

Telangectaziile reprezintă prima etapă de evoluție în insuficiența venoasă cronică, patologia putând evolua chiar și după tratamentul transdermic cu laser astfel că este necesară aplicarea unor măsuri profilactice pe termen lung pentru evitarea progresiei afecțiunii venoase.