Varice secundare - Flebologie

Varice secundare

Ce sunt varicele secundare

Varicele secundare sunt dilatații venoase superficiale la nivelul membrelor inferioare (mai ales ale venei safene interne și ale venelor care deservesc musculatura gambei) care apar de obicei după un episod de tromboză a sistemului venos profund. În unele situații acestea se pot remite după îndepărtarea obstrucției, însă există posibilitatea unei evoluții cronice a varicelor cu apariția complicațiilor pe termen lung (ulcerul venos de stază).

De ce apar varicele secundare

Obstrucția venoasă profundă afectează sistemul valvular vascular și este urmată de creșterea presiunii venoase care se transmite la suprafață (către venele superficiale, subtegumentare) prin intermediul venelor comunicante. Venele superficiale se dilată, devin vizibile, sinuoase, îngroșate și dureroase, evoluția nefavorabilă a bolii varicoase fiind influențată de mai mulți factori de risc:

  • Sedentarismul;
  • Obezitatea;
  • Expunerea la temperaturi ridicate ;
  • Fumatul.

Simptomatologia specifică bolii

De obicei, boala varicoasă se manifestă prin prezența:

  • Senzației de picioare grele;
  • Edemului membrelor inferioare în special seara sau spre sfârșitul activităților zilnice;
  • Durerilor membrului afectat;
  • Senzației de furnicături sau înțepături tegumentare;
  • Pruritului.


Tratament

În tratamentul varicelor este foarte utilă compresia externă cu ajutorul ciorapilor elastici (compresie graduală - maximă la nivelul gleznelor și cu scădere treptată către genunchi), care să fie îmbrăcați înainte de începerea activităților zilnice (înainte ca pacientul să se dea jos din pat). Este recomandat să fie evitate piesele vestimentare strâmte (pantaloni, curele, ciorapi cu elastic strâns), băile calde, sauna, expunerea prelungită la soare, ortostatismul prelungit cu distribuție inegală a greutății corporale și poziția picior peste picior, tocurile mai mari de 3 cm sau pantofii incomozi cu barete strânse. Este de preferat ca în timpul nopții pacientul să aibă un punct de sprijin care să îi permită ridicarea picioarelor față de nivelul bazinului pentru a ajuta întoarcerea venoasă. Este foarte benefică schimbarea modului de viață, cu scăderea greutății corporale. Ajută și reducerea consumului de sare (sarea favorizează retenția de lichide și apariția edemelor de stază) și renunțarea la fumat. Este foarte important ca pacientul să respecte regulile de igienă generală și să fie atent la eventualele leziuni care pot apărea la nivelul dilatațiilor varicoase pentru a împiedica apariția infecțiilor la acest nivel. Tratamentul farmacologic cuprinde unguente cu heparină, flebotropice (suplimente alimentare care susțin funcția venoasă) și analgezice orale în cazul durerilor. Tehnicile minim invazive utilizate în abordarea varicelor secundare sunt scleroterapia (injectare pe traiect venos a unei substanțe sclerozante care închide vena), crioterapia, fotocoagularea laser și sigilarea venoasă prin radiofrecvență. Tratamentul chirurgical poate fi efectuat prin stripping venos (se înlătură vena afectată), trombectomie (se înlătură trombii venoși) sau cu ajutorul endoscopiei minim invazive prin care sunt ligaturate dilatațiile venoase. În cazul apariției complicațiilor de tipul ulcerului varicos poate fi necesară administrarea antibioticelor sistemice sau locale (în cazul infecțiilor) dar și abordarea chirurgicală de debridare și pansare a leziunilor persistente.