Scleroterapia reprezintă o procedură medicală minim invazivă (de chirurgie vasculară) utilizată în tratamentul venectaziilor și al venelor reticulate (dilatații venoase mici, mai mari de 3 mm, superficiale, vizibile subtegumentar ca „vinișoare” roșii, albăstrui sau mov).
Procedura se efectueaza în regim ambulator, adică după intervenție pacientul își poate continua activitățile zilnice obișnuite, nefiind necesară spitalizarea. Înainte de realizarea procedurii se efectuează o Ecografie Doppler a patului venos pentru stabilirea traseului venelor dilatatate care urmeaza a fi tratate, dar și a celor cu incompetență valvulară sau cu reflux sangvin.
După sterilizarea tegumentului supraiacent dilatațiilor venoase, se introduce în vene (cu ajutorul unui ac fin) un agent sclerozant sub formă de soluție. Agentul sclerozant injectat determină apariția inflamației endoteliului venos, urmată de fibroza tisulară și închiderea lumenului vascular. După intervenție este necesară plasarea unei comprese sterile la nivelul puncției venoase, urmată de aplicarea unui bandaj elastic cu indicație de purtare pentru următoarele 2-3 zile.
Este recomandată purtarea ciorapilor elastici pentru o perioadă de 3 săptămâni după tratamentul chirurgical și administrarea de antiinflamatorii și uneori de anticoagulante, în functie de indicația medicului curant.
Procedura durează în jur de 30 de minute, iar numărul ședintelor poate fi cuprins între 4 și 6 în funcție de extinderea venectaziilor, a diametrului dilatațiilor venoase și a vârstei pacientului.
Complicatiile postprocedurale sunt rare și pot consta în apariția tromboflebitelor, necrozei tisulare, cicatricilor, hiperpigmentării, reacțiilor alergice locale, neoangiogenezei (formare de vase noi), edemului sau pruritului (mâncărime a pielii la nivelul zonei tratate).
Contraindicațiile procedurii sunt:
Scleroterapia este utilizată cu succes în tratamentul varicelor, dar și al: