Tromboza venoasă profundă - Flebologie

Tromboza venoasă profundă

Ce este tromboza venoasa profunda

Pentru a opri sangerarea externa atunci cand se produce o leziune, corpul nostru formeaza in mod fiziologic  cheaguri de sange, insa exista situatii in care trombii apar in interiorul vaselor de sange superficiale sau profunde cu perturbarea fluxului sangvin. Tromboza venoasa profunda este data de formarea intraluminala a unui tromb (cheag) mai frecvent localizata la nivelul membrelor inferioare, al coapselor sau in zona pelvisului.

Care sunt factorii favorizanti ai aparitiei bolii

Factorii implicati in formarea trombilor la nivel venos profund sunt reprezentati de leziunea peretelui vascular, staza venoasa si tulburarile de coagulare si fibrinoliza sangvina. Tromboza venoasa profunda este favorizata de:

  • Administrarea in scop contraceptiv a tratamentele hormonale pe baza de estrogeni;
  • Deshidratarea intensa (aport scazut de lichide sau pierderi importante nesubstituite corespunzator);
  • Lipsa miscarii (imobilizare postoperatorie, calatorii lungi cu avionul);
  • Asocierea diferitelor tipuri de neoplazii;
  • Existenta bolilor autoimune;
  • Interventii chirurgicale sau accidente.

Afectiunea este intens raspandita, insa exista cateva categorii de persoane cu risc de tromboza venoasa profunda asa cum sunt: persoanele supraponderale, varstnicii peste 60 de ani, pacientii oncologici sau cei cu istoric de episoade ischemice acute (infarct miocardic acut, accidente vasculare cerebrale in antecedent sau insuficienta cardiaca diagnosticata).

Care sunt simptomele trombozei venoase profunde

Tromboza venoasa profunda evolueaza in aproape jumatate din cazuri in lipsa simptomatologiei astfel ca se poate ajunge usor in situatii critice de tipul trombembolismului pulmonar (urgenta medicala-cea mai frecventa complicatie a trombozelor venoase profunde).

Autoevaluarea

Este important sa cunoastem cateva semne specifice trombozei venoase profunde care sa ne indrume catre un consult de specialitate cat mai repede posibil:

  • Edematierea coapsei sau piciorului (piciorul se umfla cu cresterea vizibila in volumul fata de cel sanatos);
  • Aparitia durerii la mers sau in ortostatism;
  • Senzatie de caldura a membrului afectat;
  • Aparitia eritemului tegumentar (pielea se inroseste) sau a coloratiei albastrui a pielii (hipoxie tisulara).

In cazul in care  cheagurile de sange migreaza de la nivelul venelor profunde la nivel pulmonar apare embolismul pulmonar care in general se manifesta prin: inspirul profund dureros, tusea cu expectoratie sangvinolenta si accelerarea ritmului cardiac.

Tratamentul

Totalitatea masurilor terapeutice aplicate au rolul de a stopa cresterea in volum a trombului intravenos, reduce sansa de formare a altor trombi intravasculari si de a preveni migrarea acestora la nivel pulmonar unde determina aparitia tromboembolismului pulmonar.

Preparatele medicamentoase de baza utilizate in tratamentul trombozei venoase profunde sunt heparina injectabila cu greutate moleculara mica (intravenos sau subcutan) urmata de anticoagulante cumarinice (exceptie fac gravidele care primesc doar heparina, acenocumarolul fiind contraindicat in sarcina). Monitorizarea si ajustarea dozelor de anticoagulant se face periodic cu ajutorul INR ului in funcție de a carui valori se poate opta pentru scaderea sau cresterea dozei medicamentoase de catre medicul specialist.

Medicatia trombotica este utilizata pentru a “dizolva” trombii intravasculari insa nu se foloseste de rutina, fiind rezervata persoanelor cu factori de risc pentru trombembolism pulmonar.

In cazul in care nu se obtine un raspuns favorabil in urma tratamentului medicamentos administrat se poate opta pentru montarea unui filtru de vena cava printr un cateter vascular (chirurgie minim invaziva) sau este posibila interventia chirurgicala clasica de indepartare a trombului intraluminal-trombectomie.