Ulcer varicos - Flebologie

Ulcer varicos

Ulcer varicos

Ce este ulcerul varicos

Ulcerul varicos reprezinta o complicatie in cadrul sindromului posttrombotic si este reprezentat de aparitia unor leziuni tegumentare umede, persistente, insotite de modificari trofice tegumentare: coloratia maronie a pielii, lipsa pilozitatii, durificarea tesutului subcutanat al membrului afectat.

Care sunt factorii care favorizeaza aparitia ulcerului varicos

Evolutia catre insuficienta venoasa cronica este favorizata de persistenta congestiei alaturi de obstructia cronica a venelor in urma episoadelor repetate de tromboza favorizand aparitia modificarilor trofice tegumentare si a ulceratiilor de membru inferior.

Factorii care intretin insuficienta venoasa cronica sunt stilul de viata sedentar, excesul ponderal, alimentatia necorespunzatoare, dar si anumite conditii particulare de tip ocupational (profesii care presupun ortostatism prelungit-frizeri, barmani, stomatologi sau traumatisme locale repetate - sportivi de performanta) sau fiziologice-sarcina.

Cum se manifesta ulcerul de gamba

Leziunile ulcerative sunt situate la nivel superficial, sunt umede, hiperpigmentate (maronii) si sunt dureroase atunci cand se exercita presiune la nivelul gambei afectate. Simptomele cele mai frecvent intalnite sunt:

  • Edem local (datorat excesului de lichid interstitial);
  • Eritem in jurul leziunii (piele rosie la periferia leziunii ulceroase);
  • Febra;
  • Secretiile seroase sau purulente in cazul suprainfectiei bacteriene ale ulcerului venos.

Pe parcursul agravarii insuficientei venoase cronice pacientii mai pot prezenta si alte simptome: durere locala la nivelul leziunilor ulcerative, crampe musculare initial in efort apoi si in repaos, parestezii, greutate la nivelul membrelor si prurit tegumentar intens (senzatie de mancarime la nivelul pielii).

Autoevaluarea leziunilor ulcerative

Adoptarea si respectarea masurilor terapeutice recomandate pentru prevenirea infectiei ulcerului sunt obligatorii si trebuie sa fim atenti sa nu traumatizam tegumentul afectat si sa il mentinem curat si uscat in permanenta prin respectarea regulilor de igiena locala si generala. Este important sa transmitem medicului curant orice modificare aparuta la nivelul leziunilor ulceroase: aparitia secretiilor purulente sau a febrei, extinderea leziunii, prezenta unui miros alterat (sugereaza infectie cu anaerobi).

Care este tratamentul ulcerului varicos

Protocolul terapeutic cuprinde un set de masuri care sa limiteze progresia leziunilor ulcerative cu ameliorarea stazei venoase si a calitatii vietii pacientului incluzand:

  • Schimbarea stilului de viata;
  • Administrarea de medicatie sistemica venotrofica pe perioada indelungata;
  • Contentie elastica cu ciorapi medicinali in functie de fiecare caz in parte (ajuta valvele venoase sa si indeplineasca functia);
  • Tratament local in zona afectata cu topice tegumentare ce contin corticosteroizi;
  • Antibiotice sistemice in cazul infectiilor ulceroase;
  • Tratamentul durerii si inflamatiei cu antialgice si antiinflamatoare sistemice;
  • Tratament chirurgical de ingrijire a leziunilor ulceroase-lavaj cu substante antiseptice, indepartarea  mecanica a tesutului neviabil, pansament local.

Complicatiile severe de tipul septicemiei, osteomielitei sau pierderea membrului afectat prin amputatie chirurgicala apar ca urmare a nerespectarii recomandarilor cuprinse in tratamentul ulcerului varicos.