Ulcer varicos - Flebologie

Ulcer varicos

Ulcer varicos

Ce este ulcerul varicos

Ulcerul varicos este o complicație în cadrul sindromului post-trombotic și constă în apariția unor leziuni tegumentare umede, persistente, însoțite de modificări trofice tegumentare: colorația maronie a pielii, lipsa pilozității, durificarea țesutului subcutanat al membrului afectat.

Factorii care cauzează apariția ulcerului varicos

Evoluția către insuficiența venoasă cronică este cauzată de persistența congestiei, alături de obstrucția cronică a venelor în urma episoadelor repetate de tromboză. Acestea favorizează apariția modificărilor trofice tegumentare și a ulcerațiilor de membru inferior.

Factorii care întrețin insuficiența venoasă cronică sunt stilul de viață sedentar, excesul ponderal, alimentația necorespunzătoare, dar și anumite condiții particulare de tip ocupațional (profesii care presupun ortostatism prelungit - frizeri, barmani, stomatologi sau traumatisme locale repetate - sportivi de performanță) sau fiziologice - sarcina.

Manifestările ulcerului de gambă

Leziunile ulcerative sunt situate la nivel superficial, sunt umede, hiperpigmentate (maronii) și sunt dureroase atunci când se exercită presiune la nivelul gambei afectate. Simptomele cele mai frecvent întâlnite sunt:

 • Edem local (cauzat de excesul de lichid interstițial);
 • Eritem în jurul leziunii (piele roșie la periferia leziunii ulceroase);
 • Febră;
 • Secreții seroase sau purulente, în cazul suprainfecției bacteriene a ulcerului venos.

Pe parcursul agravării insuficienței venoase cronice, pacienții mai pot prezenta și alte simptome: durere locală la nivelul leziunilor ulcerative, crampe musculare inițial la efort, apoi și în repaus, parestezii, greutate la nivelul membrelor și prurit tegumentar intens (senzație de mâncărime la nivelul pielii).

Autoevaluarea leziunilor ulcerative

Adoptarea și respectarea măsurilor terapeutice recomandate pentru prevenirea infecției ulcerului sunt obligatorii și pacientul trebuie să fie atent să nu traumatizeze tegumentul afectat și să îl mențină în permanență curat și uscat, prin respectarea regulilor de igienă locală și generală. Este important ca medicul curant să fie informat în legătură cu orice modificare apărută la nivelul leziunilor ulceroase: secreții purulente sau febră, extinderea leziunii, prezența unui miros alterat (sugerează infecție cu anaerobi).

Tratamentul ulcerului varicos

Protocolul terapeutic cuprinde un set de măsuri care au rolul de a limita progresia leziunilor ulcerative cu ameliorarea stazei venoase și a calității vieții pacientului, incluzând:

 • Schimbarea stilului de viață;
 • Administrarea de medicație sistemică venotrofică pe perioadă îndelungată;
 • Contenție elastică cu ciorapi medicinali, în funcție de fiecare caz în parte (ajută valvele venoase să își îndeplinească funcția);
 • Tratament local în zona afectată cu topice tegumentare care conțin corticosteroizi;
 • Antibiotice sistemice în cazul infecțiilor ulceroase;
 • Tratamentul durerii și inflamației cu antialgice și antiinflamatoare sistemice;
 • Tratament chirurgical de îngrijire a leziunilor ulceroase - lavaj cu substanțe antiseptice, îndepărtarea mecanică a țesutului neviabil, pansament local.

Complicațiile severe de tipul septicemiei, osteomielitei sau pierderea membrului afectat prin amputație chirurgicală apar ca urmare a nerespectării recomandărilor cuprinse în tratamentul ulcerului varicos.