Congestia venoasa pelvina reprezinta o afectiune a sistemului venos aflat la nivelul pelvisului, patologie care afecteaza mai frecvent persoanele de sex feminin datorita particularitatilor anatomice specifice.
Congestia venoasa pelvina se datoreaza dilatatiilor varicoase prezente in cazul femeilor la nivelul venelor ovariene si iliace interne (stangi si dreapte).
Patologia este mai putin frecventa in cazul barbatilor, principalele afectiuni datorate incompetentei venoase pelvine fiind varicocelul (dilatatie venoasa a venelor cordonului spermatic), hemoroizii, impotenta si varice la nivelul membrelor inferioare (dilatatii ale venelor superficiale).
Drenajul sangelui prin intermediul iliacelor interne de la anus, perineu, ovare, organele genitale externe (vulva) si interne (vagin) este lent si necesita o buna functionare a sistemului valvular venos pentru a se desfasura corespunzator. Stagnarea sangelui se datoreaza incapacitatii de functionare a valvelor din peretele intern venos, avand ca principala consecinta aparitia dilatatiilor (varicelor pelvine) cu exercitarea de presiune asupra organelor interne pelvine: vezica urinara, intestine, vagin si centura pelvina. Refluxul venos pelvin apare mai ales in ortostatism sau la pozitia “in sezut”, ca urmare a actiunii gravitatiei asupra fluxului sangvin.
In cele mai multe cazuri afectiunea venoasa devine manifesta in timpul perioadei fertile sub actiune hormonala, fiind inregistrata o incidenta scazuta la fetite inainte de pubertate sau la femeile aflate la menopauza. Principalele simptome ale congestiei venoase pelvine sunt:
Durere sau senzatia de greutate pelvina;
Simptomatologia sindroamelor congestive pelvine poate fi ameliorata de schimbarea pozitiei pacientului, astfel ca s a observat o imbunatatire a starii generale cu diminuarea senzatiei de greutate in zona abdomenului inferior atunci cand se adopta clinostatismul (pacientul sta intins orizontal) sau cu pelvisul elevat (pe un plan inclinat astfel incat pelvisul sa fie deasupra toracelui).
Daca manifestarile clinice se agraveaza pe parcursul zilei atunci cand pacientul sta in picioare si este activ dar sunt reduse dimineata dupa repaus nocturn, este foarte probabila existenta unui sindrom venos congestiv.
Tratamentul in cazul venelor varicoase pelvine este reprezentat de embolizarea venoasa pelvina EVP prin scleroterapie, o metoda sigura si eficienta cu rezultate favorabile pe termen lung. Situarea traiectelor venoase in vecinatatea unor organe vitale cum sunt ovarele, intestinul, uterul sau vezica contraindica utilizarea tratamentelor cu laser conventionale care pot produce arsuri locale prin caldura emisa.
Interventia presupune plasarea sub ghidaj ecografic Doppler a unui cateter in vena afectata , urmata de introducerea unei substante sclerozante sterile sub forma de spuma care produce o reactie inflamatorie controlata si stopeaza fluxului sangvin. Vena devine de cele mai multe ori invizibila si dispare, fiind resorbita in timp de catre organism. Disconfortul in timpul scleroterapiei este minim, iar rezultatul obtinut in urma obliterarii venoase cu spuma este de regula permanent.