Sindrom congestie pelvină - Flebologie

Sindrom congestie pelvină

Congestia venoasă pelvină este o afecțiune a sistemului venos aflat la nivelul pelvisului, patologie care afectează mai frecvent persoanele de sex feminin din cauza particularităților anatomice specifice.

 

Ce este congestia venoasă pelvină

Congestia venoasă pelvină apare din cauza dilatațiilor varicoase prezente în cazul femeilor la nivelul venelor ovariene și iliace interne (stângi și drepte).

Patologia este mai puțin frecventă în cazul bărbaților, principalele afecțiuni cauzate de incompetența venoasă pelvină fiind varicocelul (dilatație venoasă a venelor cordonului spermatic),  hemoroizii, impotența și varice la nivelul membrelor inferioare (dilatații ale venelor superficiale).

Cauze

Drenajul sângelui prin intermediul iliacelor interne de la anus, perineu, ovare, organele genitale externe (vulva) și interne (vagin) este lent și necesită o bună funcționare a sistemului valvular venos pentru a se desfășura corespunzător. Stagnarea sângelui este cauzată de incapacitatea de funcționare a valvelor din peretele intern venos, având ca principală consecință apariția dilatațiilor (varicelor pelvine) cu exercitarea de presiune asupra organelor interne pelvine: vezica urinară, intestine, vagin și centura pelvină. Refluxul venos pelvin apare mai ales în ortostatism sau la poziția „în șezut”, ca urmare a acțiunii gravitației asupra fluxului sangvin.

Simptomele specifice sindromului de congestie pelvină

În cele mai multe cazuri, afecțiunea venoasă devine manifestă în timpul perioadei fertile sub acțiune hormonală, fiind înregistrată o incidență scăzută la fete înainte de pubertate sau la femeile aflate la menopauză. Principalele simptome ale congestiei venoase pelvine sunt:

  • Durere sau senzație de greutate pelvină;

  • Incontinență urinară cauzată de presiunea dilatațiilor venoase asupra vezicii;

  • Sindrom de colon iritabil secundar afectării rectale;
     
  • Dispareunie (prezența durerilor intermitente sau permanente în timpul penetrării).
     

Autoevaluare

Simptomatologia sindroamelor congestive pelvine poate fi ameliorată de schimbarea poziției pacientului, astfel că s-a observat o îmbunătățire a stării generale cu diminuarea senzației de greutate în zona abdomenului inferior atunci când se adoptă clinostatismul (pacientul stă întins orizontal) sau cu pelvisul elevat (pe un plan înclinat, astfel încât pelvisul să fie deasupra toracelui).

Dacă manifestările clinice se agravează pe parcursul zilei atunci când pacientul stă în picioare și este activ, dar sunt reduse dimineața după repaus nocturn, este foarte probabilă existența unui sindrom venos congestiv.

 

 

Tratamentul varicelor pelvine

Tratamentul în cazul venelor varicoase pelvine este reprezentat de embolizarea venoasă pelvină EVP prin scleroterapie, o metodă sigură și eficientă, cu rezultate favorabile pe termen lung. Situarea traiectelor venoase în vecinătatea unor organe vitale cum sunt ovarele, intestinul, vezica sau uterul contraindică utilizarea tratamentelor convenționale cu laser, care pot produce arsuri locale prin căldura emisă.

Intervenția presupune plasarea, sub ghidaj ecografic Doppler, a unui cateter în vena afectată, urmată  de introducerea unei substanțe sclerozante sterile sub formă de spumă care produce o reacție inflamatorie controlată și stopează fluxul sangvin. Vena devine de cele mai multe ori invizibilă și dispare fiind resorbită în timp de organism. Disconfortul în timpul scleroterapiei este minim, iar rezultatul obținut în urma obliterării venoase cu spumă este, de regulă, permanent.